{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanski parlament usvojio deklaraciju o osudi zločina nad Srbima

F
15.10.2010. u 08:39
0
13
Srbijanski parlament usvojio deklaraciju o osudi zločina nad Srbima
0
Srbijanski parlament usvojio deklaraciju o osudi zločina nad Srbima
Srbijanski parlament u četvrtak navečer usvojio je deklaraciju kojom se osuđuju zločini nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih godina te izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO-va bombardovanja.
Za deklaraciju je glasalo svih 133 prisutnih zastupnika, od 250 koliko ih ima srbijanski parlament.

Deklaracijom se najoštrije osuđuju "zločini nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini" i na Kosovu te se pozivaju parlamenti drugih zemalja, prije svega zemalja s prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine.

Također se izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO-ovih bombardovanja i uvjerenost da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava te pozivaju svi međunarodni faktori da tragaju za mirovnim rješenjima kako se takve žrtve nikada ne bi ponovile.

Deklaracijom se pozivaju sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriju bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinitelje zločina "nad srpskim narodom i građanima Srbije".

Srbijanski parlament u deklaraciji pruža punu podršku srbijanskom pravnom timu u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, kojem je tužila Hrvatsku za genocid nad Srbima nakon što je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, zalažući se, kako se navodi, za nalaženje trajnog rješenja koje bi dovelo do istine i pomirenja.

Također se izražava puna spremnost Srbije da nastavi proces pomirenja i pozivaju svi narodi bivše Jugoslavije “da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uvjeta za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni“.

Tokom cjelodnevne rasprave podršku deklaraciji najavljivali su zastupnički klubovi stranaka vladajuće koalicije predvođeni klubom “Za evropsku Srbiju“, kao i opoziciona Liberalno demokratska partija, dok su se deklaraciji protivili zastupnici opozicije - Srpske radikalne stranke (SRS), Srpske napredne stranke (SNS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS).

Zastupnici opozicije glavne zamjerke deklaraciji nalazili su tokom rasprave u tome, kako su navodili, što se njome ne osuđuje NATO-ovo bombardovanje Srbije 1999, kao i zločin u Sloveniji s početka devedesetih godina, dok su zastupnici vladajuće koalicije isticali kako je cilj deklaracije da se ti zločini ne zaborave i da odgovorni budu kažnjeni, a da se politika koja je dovela do toga više nikada ne ponovi.

Inicijativa za deklaraciju kojom bi bili osuđeni zločini nad Srbima pokrenuta je u martu ove godine kada je u srbijanskom parlamentu usvojena deklaracija kojom se osuđuju zločini u Srebrenici gdje su postrojbe bosanskih Srba 1995. pobile oko 8.000 Bošnjaka.

Zastupnici pojedinih opozicionih stranaka prvobitno su se, protiveći se donošenju deklaracije o Srebrenici, zalagali za jednu deklaraciju kojom bi bili osuđeni svi zločini na području bivše Jugoslavije, da bi kasnije bilo odlučeno da u parlamentu na dnevnom redu budu dvije deklaracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: