{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanski parlament raspravlja o novoj rezoluciji o Kosovu

F
26.12.2007. u 20:06
0
0
Srbijanski parlament raspravlja o novoj rezoluciji o Kosovu
0
Srbijanski parlament raspravlja o novoj rezoluciji o Kosovu
Skupština Srbije je u srijedu popodne započela vanrednu sjednicu na kojoj razmatra prijedlog Rezolucije o Kosovu kojom se od Evropske unije traži da svi sporazumi sa Srbijom - uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.
Na početku sjednice zastupnicima su se obratili predsjednik države Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica koji su u svojim izlaganjima naglasili da Srbija neće prihvatiti neovisnost Kosova.

"Srbija nikad neće prihvatiti neovisnost Kosova. U slučaju da na Kosovu dođe do nasilja, a KFOR ne bude mogao zaštititi Srbe, Vojska Srbije spremna je u svakom trenutku, štiteći interese svih građana, a uz pristanak nadležnih međunarodnih institucija, pomoći i pružiti zaštitu ugroženom stanovništvu", kazao je Tadić, istodobno naglasivši neophodnost nastavka evropskog puta Srbije.

Premijer Koštunica je, optužujući SAD da su bile na strani kosovskih Albanaca u proteklim pregovorima o statusu Kosova, kazao da je snažna parlamentarna rezolucija "zadnja linija obrane od nasilja i jednostrane neovisnosti Kosova". Onim zemljama koje će misliti da su nas osakatile jednostranom neovisnošću Kosova, Srbija u budućnosti mora pokazati da je takva "neovisnost najobičnija marionetska tvorevina koja treba nestati", kazao je Koštunica.

Posebno je istaknuo pomoć Rusije i njezinog predsjednika Vladimira Putina koji "nije dozvolio da se u Vijeću sigurnosti Srbija ponizi i da postane prvom državom kojoj je oduzet teritorij otkad postoje Ujedinjeni narodi".

U prijedlogu Rezolucije kaže se, među ostalim, i da "obrana Kosova i Metohije kao integralnog dijela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih čimbenika u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rješenje tog pitanja na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu 1244".

Također, temeljem nacrta rezolucije srbijanski parlament traži da vlada poruči EU da njezina misija ne može doći na teritorij Srbije i Kosova bez adekvatne odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Predlaže se i da parlament donese odluku kojom će svi akti kojima se priznaje neovisnost Kosova biti proglašeni ništavim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Posebno će se, navodi se u prijedlogu nacrta rezolucije, preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje eventualno priznaju neovisnost Kosova, te se traži da Skupština proglasi vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donijela konačna odluka o tome.

Tijekom dosadašnje skupštinske rasprave, protiv nacrta rezolucije izjasnili su se Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i njezin koalicijski partner Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnici manjina, prenosi Hina.

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će rasprava o prijedlogu Rezolucije o Kosovu trajati sve dok sve zastupničke skupine u parlamentu ne iscrpe vrijeme koje imaju za diskusiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: