Regija
0

Srbijanski parlament prihvatio "energetski sporazum" s Rusijom

FENA
"Energetski sporazum" Srbije s Rusijom, koji je u utorak prihvatio srbijanski parlament unatoč protivljenju dijela oporbe, predviđa da ruski "Gazprom" izgradi dionicu plinovoda "Južni krak" kroz Srbiju i kupi 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 milijuna eura.

U Protokolu o uvjetima prodaje NIS-a, Gazprom će u NIS investirati najmanje 500 milijuna eura do 2012. godine, a ugovor o prodaji bit će potpisan do kraja godine.

Gazpromova tvrtka kći Gazpromnjeft imat će pravo na operativno upravljanje NIS-om, a srbijanska vlada jamčit će zaštitu tržišta plasmana naftnih derivata koje proizvodi NIS najmanje dvije godine.

Ruski projekt plinovoda "Južni krak" vrijedan je 10 milijardi eura, a Sporazumom je predviđeno da Srbija i Rusija ulože napore da plinovod dobije status projekta transeuropske energetske mreže.

Plinovod i podzemno skladište plina u Banatskom Dvoru gradit će kompanije koje će osnovati ruski Gazprom, njegove kompanije kćeri i Srbijagas, pri čemu će ruska strana u novoutemeljenim kompanijama imati udio od najmanje 51 posto, a srpska strana najviše 49 posto.

U dijelu sporazuma koji se odnosi na magistralni plinovod za transport prirodnog plina iz Rusije kroz Crno more do europskih zemalja, predviđeno je da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi prostornih metara plina godišnje, a trasa plinovoda bit će naknadno utvrđena.

Za energetski sporazuma s Rusijom, od ukupno 237 zastupnika, glasovalo je 214 , protiv su bila 22, dok jedan zastupnik nije glasovao.

Protiv ratifikacije glasovali su zastupnici iz Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Oni smatraju da je potpisivanje sporazuma politički motivirano i neprihvatljivo jer se sada državni monopol nad NIS-om zamjenjuje državnim monopolom ruske kompanije. Uz to, upozoravaju da se Naftna industrija Srbije (NIS) prodaje u bescjenje jer je njezina vrijednost najmanje dvostruko viša od one po kojoj se prodaje.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomor Jovanović u raspravi o tom sporazumu ustvrdio je da je on "u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Europskoj uniji", koji je također izglasan u utorak.