Regija
0

Srbijanski parlament nije uspio završiti konstitutivnu sjednicu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije neuspješno je završena u utorak, bez izbora predsjednika parlamenta, nakon što su zastupnici Radikalne stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije, kako su i najavili, izvršili opstrukciju njezina rada.

Nakon dva sata rasprave o tome je li trebalo sazivati sjednicu po hitnom postupku, čemu su se radikali protivili, budući da je bilo 18 sati kada se uobičajeno u srbijanskom parlamentu prekida rad, Šešeljev zamjenik na čelu SRS-a Tomislav Nikolić i zastupnici te stranke okružili su skupštinsku govornicu ne dopuštajući drugim zastupnicima da nastave s raspravom.

Nakon izvjesnog vremena, predsjedavajući sjednicom, najstariji zastupnik Jovan Krkobabić prekinuo je rad i najavio nastavak sjednice za srijedu u 10 sati.

Kandidatkinja za predsjednicu parlamenta je Slavica Ðukić-Dejanović iz Socijalističke partije Srbije. Ta stranka je prije tri dana službeno raskinula pregovore o formiranju buduće vlade sa Šešeljevim radikalima i Koštuničinom strankom i otpočela ih s koalicijom iz "Liste za proeuropsku Srbiju" okupljenom oko Borisa Tadića. Kandidaturu Slavice Šukić Dejanović potpisima su podržali svi zastupnici liste Za europsku Srbiju i koalicije oko SPS-a.

Oporbena Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića podržat će taj prijedlog kako bi se što prije ratificirao Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji Srbije s EU.