Regija
0

Srbijanski parlament nastavlja zasjedanje

FENA
Srbijanski Parlament u utorak nastavlja vanredno zasjedanje, započeto u ponedjeljak raspravom o Izmjenama zakona o vladi i Zakona o ministarstvima, čijim bi se donošenjem trebao ubrzati postupak formiranja nove srbijanske vlade, do čega bi, prema nekim najavama, trebalo doći do kraja sedmice.

Za sada se ne može procijeniti koliko će trajati rasprava o predloženim zakonima odnosno izmjenama s obzirom da, kako u utorak ističu beogradski mediji, dio opozicije na stanovit način opstruira rad Parlamenta najavivši veliki broj amandmana na predložene zakone.

Šešeljevi radikali (SRS) te Koštuničini demokrati (DSS), uz koju su i zastupnici Nove Srbije (NS), smatraju da su predloženi zakoni neustavni i posebno kritiziraju uvođenje do sada nepostojećeg mjesta dopredsjednika vlade odnosno zamjenika premijera, smatrajući to ustupcima "Liste za europsku Srbiju" Miloševićevim socijalistima, te uvođenje tzv. "zlatnog glasa" premijera, koji bi po predloženim izmjenama dobio pravo da njegov glas bude odlučujući u slučaju preglasavanja. Zastupnici tih stranaka najčešće su za skupštinskom govornicom i izazivaju brojne replike čime odugovlače rad pa je teško predvidjeti kada će predloženi zakoni biti usvojeni.

Novu srbijansku vladu, koja će imati 24 ministarstva i tri potpredsjednika, od kojih je jedno mjesto potpredsjednik-zamjenik premijera, popunit će predstavnici Tadićeve Demokratske stranke (DS), G 17 plus, Srpskog pokreta obnove (SPO), Bošnjačke koalicije, Socijalsitičke partije Srbije (SPS) i Stranke umirovljenika (PUPS) .

Opozicijska Liberalno-demokratska partija i njen lider Čedomir Jovanović upozoravaju da je vlada preglomazna i skupa, da je puno "duplih ključeva, što govori o nepovjerenju među koalicijskim partnerima" i zato oni neće podržati predložene zakone, ali neće ni opstruirati rad Parlamenta.

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da predstavnici mađarske koalicije neće imati nijednog ministra, niti potpredsjednika u novoj vladi jer, kako su istaknuli, ne žele dati "prekomjeran legitimitet Socijalističkoj partiji Srbije", ali podržavaju predsjednika Srbije Borisa Tadića i poduprijet će njegovu vladu u Parlamentu.

Vladajuću većinu svojim će glasovima u srbijanskom Parlamentu, pored spomenutih stranaka koji imaju svoje predstavnike u vladi, osiguravati još i Jedinstvena Srbija (JS), Mađarska koalicija i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka.