Regija
17

Srbijanski ministar prosvjete potpisao akt o početku nastave na bosanskom

Anadolija
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopštilo je da je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislav Jovanović potpisao danas akt kojim počinje nastava i na bosanskom jeziku u Gimnaziji u Novom Pazaru i Sjenici i drugim srednjim školama od drugog polugodišta tekuće školske godine.

Kako se navodi, sprovođenje nastave na bosanskom jeziku počinje u četiri odjeljenja prvog razreda u novopazarskoj Gimnaziji, dva odjeljenja u sjeničkoj Gimnaziji i drugim srednjim školama u Sandžaku.

Iz Ministarstva prosvjete Srbije je nezvanično za Agenciju Anadolija potvrđeno da se potvrđeni akt odnosi na pripremnu nastavu na bosanskom.

Nastava na bosanskom jeziku se od 2. septembra 2013. godine nesmetano odvija u 35 osnovnih škola u Sandžaku, a pored ispunjenih zakonskih uslova nije počela u sjeničkoj i novopazarskoj gimnaziji.

Nakon višemjesečnog neuvođenja nastave na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji, roditelji učenika koji su se izjasnili u anketi da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, podnijeli su i krivične prijave protiv direktora te srednje škole.

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije od 5. decembra 2013. godine bojkotovali su nastavu van škole, ali su se na poziv roditelja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća vratili na časove i na pasivan način protestovali do ostvarenja tog prava.