Regija
0

Srbijanski ministar prijeti susjedima zbog priznanja Kosova

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je razgovarao s dvojicom od tri ministra vanjskih poslova zemalja koje su priznale neovisno Kosovo, i oni su mu navodno rekli da nisu više mogli izdržati pritiske da njihove države priznaju neovisno Kosovo, te je ponovio prijetnje susjedima.

"S dvojicom od trojice ministara sam razgovarao u srijedu i oni su mi se ispričali i rekli da više nisu mogli trpjeti pritiske da njihove države priznaju Kosovo, te su izrazili nadu da to neće narušiti naše odnose. Na žalost, hoće. Te su zemlje pokazale da ne vode samostalnu i suverenu vanjsku politiku i to je za žaljenje", kazao je ministar Jeremić u četvrtak za Televiziju B 92. Nije imenovao s kojom dvojicom od tri ministra vanjskih poslova zemalja koje su u srijedu i četvrtak priznale Kosovo je razgovarao.

Hrvatsko, mađarsko i bugarsko priznanje Kosova je "udarac", kazao je Jeremić, dodajući da svaka država koja jednostranom odlukom naruši teritorijalnu cjelovitost Srbije više ne može računati na iste odnose kao prije te odluke.

To će se, kazao je Jeremić, odraziti i na regionalnu suradnju, jer usprkos činjenici da se proteklih godina puno međusobno radilo da 90-e godine (prošlog stoljeća) ostanu iza nas, činjenica je i to da su susjedi Srbije svojom jednostranom odlukom narušili njen teritorijalni integritet.

Odgovarajući na apel predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, koji je u srijedu zatražio da Srbija ne povlači svoje veleposlanike iz Hrvatske, Mađarske i Bugarske, ministar Jeremić je kazao da će Beograd nastaviti s dosadašnjom praksom, te da je već uputio oštre note tim državama i dao nalog veleposlanicima da se vrate u zemlju na konzultacije do daljnjega.

"Ako ne bismo reagirali, poslali bismo signal svijetu da je to za nas potpuno prihvatljivo i bilo kakva iznimka značila bi da mi nismo ozbiljna država", kazao je Jeremić, dodajući da je takva politika usuglašena u Vladi Srbije i da će tako ostati sve dok, i ako, neka druga vlada ne odluči drukčije.