Regija
11

Srbijanski ministar pravde o hapšenju Šarića: Ovo je veliki dan za cijeli svijet

Klix.ba
"Ovo je veliki dan za Srbiju, naš region i cijeli svijet. Danas je priveden Darko Šarić", rekao je na početku današnje konferencije za medije ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković.

On se zahvalio agencijama drugih zemalja koje su pomogle u lociranju Šarićevog kretanja na teritoriji Latinske Amerike, a posebno CIA-i i službama bezbjednosti Slovenije, Austrije, Italije, Španije i Belgije.

Rekao je da je Šarićeva predaja bila bezuslovna, te da je okrivljeni zatražio da mu se prije dolaska u Srbiji omogući kontakt s braniocem, majkom i sinom, što je i učinjeno.

Selaković je rekao da je 13. jula 2013. godine po direktnom nalogu Aleksandra Vučića u okviru BIA-e formirana posebna radna grupa za lociranje i hapšenje Šarića, te da je ta grupa koja je brojala i po 100 osoba primjenjivala najsavremenije metode u radu.

Dodao je da se Šarićevom predajom izbjeglo moguće krvoproliće prilikom hapšenja.

U akciji koja je trajala devet i po mjeseci praćeni su svi Šarićevi kontakti sa porodicom i saradnicima, a on se sumnjiči da je u Srbiji oprao najmanje 22 miliona eura. Protiv njega postoji ukupno 13 optužnica za pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je objasnio da je okrivljeni od 2009. godine prokrijumčario 5.754 kg kokaina. Rekao je da je u ovom trenutku saslušanje na kojem se Šarić izjašnjava o razlozima za određivanje pritvora.

Na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva pravde Srbije rečeno je i da je sada u statusu bjegunaca još 15 osoba koje se terete za šverc kokaina i još tri osobe zbog pranja novca.