{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanski mediji objavili sadržaj pisma Tomislava Nikolića britanskoj kraljici

F
7.7.2015. u 19:58
54
194
Srbijanski mediji objavili sadržaj pisma Tomislava Nikolića britanskoj kraljici
54
Srbijanski mediji objavili sadržaj pisma Tomislava Nikolića britanskoj kraljici
Foto: AFP
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poslao je 2. jula pismo britanskoj kraljici Elizabeti u povodu inicijative Londona da se u Vijeću sigurnosti usvoji Rezolucija o Srebrenici i zatražio povlačenje toga dokumenta te je u pismu nanizao srpske žrtve u proteklom stoljeću, izvijestili su u utorak beogradski mediji.
"Vaše Veličanstvo, obraćam Vam se osobno, svjestan činjenice da bi to moglo biti protumačeno nediplomatski, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i regiju Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi željeli zaboraviti”, navode beogradski listovi Danas i Blic, pozivajući se na Nikolićevo pismo u koje su imali uvid.

Dok list Danas tvrdi kako je pismo dobio iz obavještajnih izvora, Blic objavljuje kopiju pisma s Nikolićevim potpisom.

"Ovim Vas pismom pokušavam zamoliti da upotrijebite svoj autoritet i ukažete Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koje navodim", napisao je srbijanski predsjednik britanskoj kraljici.

Pismo je tokom dana postalo hit na društvenim mrežama i izazvalo lavinu duhovitih komentara na račun srbijanskog šefa države.

Navodeći najprije da se radi o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija Nikolić najljubaznije moli kraljicu da “posveti pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo pokvariti višegodišnje napore Srbije usmjerene davanju skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti jugoistočne Europe”.

Nikolić, dalje, pita je li normalno da Vijeće sigurnosti UN na temelju rezolucije donese odluku da čitav svijet pod izrazom "genocid“ podrazumijeva samo Srebrenicu?

"Ne spominju se jeziva istrebljenja Armena, Židova, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australskih starosjedilaca, američkih starosjedilaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Bjelorusa, Ukrajinaca, Kineza i, nažalost, mnogih drugih?", pita se Nikolić i ukazuje da su u Srebrenici i okolini "muslimanske snage Bosne i džihadisti“ hladnokrvno ubili hiljade srpske djece, žena i staraca.

Nikolić je ukazao i na ulogu Srbije u Prvom i Drugom svjetskom ratu te podsjeća da je Srbija “podnijela najveću moguću žrtvu”.

“Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritorij Kosova koji povijesno nama pripada”, istaknuo je predsjednik Srbije u britanskoj kraljici Elizabeti II.

"Nikolić na kraju moli britansku kraljicu da vlada Velike Britanije odustane od svog prijedloga", piše Blic.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: