Regija
0

Srbijanski časnici odbijali svjedočiti u haškom postupku protiv Haradinaja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko časnika bivše Vojske Jugoslavije, sudionika rata, odbilo je svjedočiti na strani optužbe u haškom postupku protiv nekadašnjeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja, piše beogradski dnevnik "Blic" od srijede.

Među onima koji su odbili svjedočiti su i general Božidar Delić, kojega Srpska radikalna stranka (SRS) u predizbornoj kampanji, koja je u tijeku, spominje kao kandidata za ministra obrane Srbije, te bivši čelnik Vojno-sigurnosne agencije Momir Stojanović, u predizbornoj utrci kandidat Socijalističke partije Srbije u Nišu.

List navodi da je tu informaciju potvrdio nekadašnji haški tužitelj Geoffrey Nice, objašnjavajući da je tijekom 2005. godine optuženi bivši predsjednik SR Jugoslavije za svjedoka svoje obrane pozvao generala Delića, te da je on od Beograda tražio dodatne dokumente potrebne za njegovo unakrsno ispitivanje, a da mu je iz ureda Carle del Ponte poručeno "da je Delić ključni svjedok Tužiteljstva u predmetu Haradinaj i da zbog toga ne bi trebalo uništiti njegov kredibilitet na unakrsnom ispitivanju".

Delić je svoje odbijanje svjedočenja protiv Haradinaja objasnio političkim stajalištima svoje stranke (SRS), jer je načelo te stranke da ne priznaje i ne surađuje s haškim tužiteljstvom, dok je Stojanovićevo opravdanje da je već bio angažiran u obrani haškog optuženika, generala Vladimira Lazarevića, optuženoga za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, te da zbog toga ne može surađivati s Tužiteljstvom.

Delić je tijekom sukoba na Kosovu 1999. godine bio zapovjednik 549. motorizirane brigade Vojske Jugoslavije, a Stojanović je bio načelnik Vojne sigurnosti na Kosovu od 1993. do 1999. godine, te čelnik Vojno-sigurnosne agencije do 2004. godine.

Nakon nedavne oslobađajuće haške presude Ramushu Haradinaju, Božidar Delić je - kao i njegova Srpska radikalna stranka - kritizirao Haški sud i osudio oslobađajuću presudu.

"Skandalozno je da se radi o visokim časnicima bivše Vojske Jugoslavije, a posebno o generalu Deliću, zastupniku SRS-a (u Skupštini Srbije) i čovjeku kojemu su puna usta domoljublja u ovoj predizbornoj kampanji", izjavio je za "Blic" srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac, dodajući da je još poraznije što je interese države i građana podredio interesima svoje stranke, "čime je omogućio da Haradinaj dobije oslobađajuću presudu".