Otkrivaju mediji u Srbiji
0

Srbijanske službe sigurnosti intenzivno tragaju za antihaškim lobijem

FENA
Vladimir Vukčević, Foto: AP
Vladimir Vukčević, Foto: AP
Službe sigurnosti u Srbiji i Republici Srpskoj intenzivno rade na otkrivanju članova antihaškog lobija, objavljuje u srijedu beogradski list "Danas".

Kako navodi list, "antihaaški lobi planira likvidaciju srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića". List dodaje da sve veći broj prijetećih pisama Vukčeviću te medijskih tekstova, ilustriranih i fotografijama na kojima su registarske tablice automobila koji koristi, dobivaju u posljednje vrijeme formu osobne diskreditacije i obračuna s tužiteljem.

Prema navodima "Danasa", koji se poziva na svoje visoke izvore, "Tužiteljstvo na čijem je on čelu dobilo je oko 40 prijetećih pisama pri čemu su te prijetnje sve ozbiljnije, ali i s privatnim sadržajem".

List doznaje kako su "predmet istrage i pojedini novinarski tekstovi za koje se vjeruje da sadrže poruke haškim bjeguncima, prije svih Ratku Mladiću, kojima ga obavještavaju o tome koliko su mu se službe sigurnosti približile, kada treba promijeniti lokaciju, ali i od koga dolazi glavna prijetnja za njegovo lociranje".

Pretpostavlja se da su upravo novinski tekstovi i oglasi glavni vid komunikacije odbjeglog haaškog optuženika Mladića i njegovih pomagača koji mu daju logističku potporu, tvrdi izvor Danasa.

"Danas" navodi i kako je došlo do promjene u djelovanju antihaškog lobija u Srbiji i RS, jer su nakon uhićenja Radovana Karadžića uvidjeli kako konačno postoji politički konsenzus za brzo okončanje, odnosno ostvarivanje potpune suradnje s Haaškim tribunalom, što je međunarodna obveza Srbije.