Potajna podrška?
98

Srbijanska zastupnica Jerkov: Šutnja Srbije je gora od Šešeljevog "ponavljanja ratnih zločina"

Piše: A. B.
Aleksandra Jerkov
Aleksandra Jerkov
Nakon što je Aleksandra Jerkov, zastupnica Demokratske stranke u Skupštini Srbije, na posljednjoj sjednici rekla da Vojislav Šešelj kao osuđeni ratni zločinac prema zakonu ne može biti zastupnik, iz Srpske radikalne stranke su joj prijetili i zamalo fizički napali. Jerkov je u razgovoru za Klix.ba rekla kako je ne plaše prijetnje jer ima podršku javnosti, ali da više zabrinjava činjenica da Šešelj prijeti ponavljanjem ratnih zločina, a država ne reaguje na to.

U članu 88. Zakona o izboru narodnih zastupnika stoji da zastupnik koji je osuđen pravosnažnom sudskom presudom na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci gubi mandat. Jerkov je naglasila kako je prije devet dana Šešelj pravosnažno osuđen na deset godina, ali je umjesto gubitka mandata rekao kako se ponosi svojim ratnim zločinima i da jedva čeka da ih ponovi. Dodala je da je izjavio kako će fizički napasti sve zastupnike u Narodnoj Skupštini koji ga nazovu ratnim zločincem i da će početi od zastupnika hrvatske nacionalnosti Tomislava Žigmanova.

"Kada sam upitala kada će Šešelj ostati bez mandata i šta će Narodna skupština učiniti da zaštiti zastupnika Žigmanova i ostale, mene je sačekalo mnoštvo uvreda. Zastupnici Srpske radikalne stranke su me u sali fizički opkolili, dobacivali mi da sam ustaška k***a, da ću sama slomiti njušku i da treba da se pripazim. I sve je to naišlo na apsolutno odobravanje zastupnika Srpske napredne stranke, predsjednice i potpredsjednika Skupštine, ali me i ne čudi budući da su svi oni dugogodišnji saradnici Vojislava Šešelja", rekla nam je sagovornica.

Jerkov je istakla kako je Šešelj trebao završiti u zatvoru onog trenutka kada je rekao da jedva čeka da ponovi svoje ratne zločine te da je svaki dan koji on provede u Narodnoj Skupštini potvrda da ga Aleksandar Vučić podržava.

"Izgovor da zbog zastupničkog imuniteta ne može biti procesuiran je čista izmišljotina, jer jedini pravi razlog zbog čega on ima imunitet je što ga Vučićeva stranka protivzakonito drži u parlamentu iako mu mandat treba oduzeti. I ta nemušta Vučićeva osuda paljenja hrvatske zastave u kojoj je više ukazivao na to šta se njemu desilo kada je bio u Hrvatskoj, nego na ovo što se desilo u Skupštini Srbije je apsolutno licemjerna", kazala je Jerkov.

Zastupnica Demokratske stranke je pojasnila kako Vučiću odgovara Šešeljevo ponašanje, jer on naspram njega ispada dobar politički vođa i šalje se poruka da će Šešelj biti alternativa.

"To bi se moglo opisati rečenicom 'Ne valjam ja, evo šta ćete dobiti ako ja odem' i to je apsolutno nešto što ide u korist Aleksandru Vučiću i ne samo to, već će on zaista ponovo dobiti šansu da se pokaže kao nekakav veliki spasitelj, mirotvorac i po ne znam ni ja koji put faktor stabilnosti u regionu, iako je sam generator nestabilnosti, jer, ponavljam, sve što Vojislav Šešelj radi je isključivo zbog toga što mu je to dozvoljeno", istakla je.

Sagovornica je kazala kako je ne zabrinjavaju prijetnje koje su joj upućene, već Šešeljevo hvalisanje ratnim zločinima i obećanja da će ih ponoviti, a da pritom država i predstavnici vlasti ne reaguju na to. Dodala je da ima podršku većine zastupnika Narodne Skupštine, a pogotovo Vučićeve Srpske napredne stranke te da zbog toga ne postoji šansa da se izglasa odluka da bude uklonjen iz Skupštine.

"Predsjednik administrativnog organizacionog odbora koji odlučuje o takvim stvarima je oduvijek ostao priklonjen Šešelju, čak i kada su mnogi napustili njegovu stranku. Otvoreno je rekao da nema apsolutno nikakvu namjeru da smjenjuje Vojislava Šešelja i pokrene pitanje oduzimanja njegovog mandata i sve dok ga Vučićeva stranka u Narodnoj skupštini podržava Šešelj nema nikakvog razloga za strah da će mu mandat biti oduzet", poručila je Jerkov.

Za kraj razgovora naglasila je kako Srbiju s ovakvim vodstvom ne čeka svijetla budućnost i da je većina zastupnika Narodne Skupštine podržavala politiku Vojislava Šešelja 90-ih godina. Jedina je razlika, dodala je, u tome što to sada rade potajno.