Regija
0

Srbijanska vlada predlaže raspisivanje vanrednih izbora

FENA
Srbijanska Vlada premijera Vojislava Koštunice Srbije uputila je u ponedjeljak predsjedniku Borisu Tadiću prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora za 11. maja ove godine.

U prijedlogu se navodi da je ustanovljeno da Vlada više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, što ju - u skladu s Ustavom Srbije - onemogućava u obavljanju njezine osnovne ustavne funkcije, da utvrđuje i vodi politiku Republike Srbije, navodi se u priopćenju.

"Jedinstvene i zajedničke politike više nema ni unutar onih zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini koji su formirali i podržavali Vladu", navodi se u priopćenju i dodaje da Vlada "s ciljem uspostave funkcionalnih i stabilnih državnih institucija" predlaže da se Skupština Srbije raspusti i da se 11. maja ove godine održe izvanredni parlamentarni izbori.

Istoga dana bit će održani i već ranije zakazani pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je ranije da će, kad dobije obrazloženi prijedlog Vlade, raspustiti parlament i raspisati vanredne parlamentarne izbore u skladu sa svojim ovlastima.

Prema Ustavu Srbije, izbori moraju biti održani najkasnije u roku 60 dana od dana raspisivanja, što znači da ih predsjednik Boris Tadić ne može raspisati prije 12. marta, niti nakon 27. marta, jer od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana.

Vlada premijera Koštunice izabrana je 14. maja prošle godine, nakon parlamentarnih izbora održanih 20. januara 2007. godine.