{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanska vlada pozdravila deblokadu cesta na Kosovu

F
27.10.2011. u 18:17
0
2
Srbijanska vlada pozdravila deblokadu cesta na Kosovu
0
Srbijanska vlada pozdravila deblokadu cesta na Kosovu
Foto: AP
Srbijanska vlada ocijenila je da odluka predstavnika Srba sa sjevera Kosova da omoguće opskrbu međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu značajno pridonosi rješavanju tamošnjih problema, kazao je u četvrtak voditelj ureda srbijanske vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović istaknuvši kako je stajalište vlade da je nesmetani rad međunarodnih misija na Kosovu, pod uvjetom da se vrate u statusno neutralne okvire, važan za stabilnost na Kosovu.
Vlada je također ocijenila da je dijalog glavni put za rješavanje problema nastalih na sjeveru Kosova i poziva sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i ne nasjedaju na provokacije niti da primjenjuju bilo kakvu silu prema pripadnicima međunarodnih misija, istaknuo je Mihajlović.

Srbijanska vlada u četvrtak je na sjednici usvojila izvješće o aktivnostima vlade na Kosovu, koji će tokom dana biti upućen srbijanskom parlamentu, nakon čega će bi sredinom sljedećeg tjedana Skupština Srbije na izvanrednoj sjednici trebala raspravljati o aktualnoj krizi na sjeveru Kosova.

Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su oslobodili prolaz snagama KFOR-a prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, uklonivši barikade samo s jedne prometne trake na cestama koje vode ka prijelazima.

Prolazi će, kako su poručili, biti otvoreni za opskrbu pripadnika KFOR-a, ali ne i za pripadnike misije Evropske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) sve dok ta misija ne postigne dogovor s vlastima u Beogradu o tome da EULEX prestane prevoziti predstavnike kosovskih vlasti.

Glasnogovornik KFOR-a Uve Novitsky, u izjavi koju prenose mediji u Beogradu kazao je kako KFOR smatra da je djelomično uklanjanje barikada na sjeveru Kosova pozitivan korak, ali zahtjeva "bezuvjetnu" slobodu kretanja za svoje vojnike, pripadnike misije EULEX i drugih institucija, kao i za građane.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: