{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanska vlada ispunila kriterije za ukidanje viza

F
15.9.2009. u 18:30
0
7
Srbijanska vlada ispunila kriterije za ukidanje viza
0
Srbijanska vlada ispunila kriterije za ukidanje viza
Srbijanska vlada ispunila je sve kriterije naznačene u "smjernicama" za ukidanje viza za putovanje njezinih građana u zemlje schengenskog sporazuma i o tome će uskoro izvijestiti Evropsku komisiju, izjavio je u utorak srbijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Ivica Dačić.
"Očekujemo da će se, temeljem toga, nastaviti interni proces predviđen pravilima EU za donošenje odluka o ukidanju viza za naše građane", rekao je Dačić na seminaru posvećenom viznoj liberalizaciji i regionalnoj suradnji.

Dodao je kako će ministarska konferencija o borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, planirana za kraj rujna, na kojoj će sudjelovati i potpredsjednik Evropske komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Jacques Barrot, biti prilika da se potvrdi što je sve Srbija postigla na planu ukidanja viza.

"Svakako da će liberalizacija viznog režima donijeti nove izazove, rizike i prijetnje. Policija Srbije je spremna biti odgovoran partner svim zainteresiranim strankama u pružanju zajedničkog odgovora na te sigurnosne rizike", rekao je ministar.

Policijska suradnja među zemljama regije, po Dačićevoj ocjeni, uspješnija je od političke suradnje, a policije tih zemalja bore se protiv zajedničkog problema organiziranog kriminala, korupcije i terorizma u čemu je nužna dobra i otvorena suradnja.

"Dovoljno je spomenuti visok stupanj suradnje između srbijanske i hrvatske policije na istrazi o ubojstvu novinara Ive Pukanića ili nedavno uhićenje organizirane zločinačke skupine (skupina Darka Eleza) u suradnji srbijanske i policije BiH", naveo je Dačić.

Evropska komisija je 15. jula u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, čijim usvajanjem će oni moći putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama.

Kako je objašnjeno, to se ne odnosi na Kosovo, uključivo i kosovske Srbe, koji se odluče zatražiti srbijanske putovnice, ako nemaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Prijedlog Europske komisije upućuje se Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku, što bi se, ako Srbija, Crna Gora i Makedonija do tada ispune preostale uvjete, moglo dogoditi do kraja ove godine.

Kako prenose beogradski mediji, na ministarskoj konferenciji zakazanoj za 28. septembra u Beogradu sudjelovat će ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, kao i tužitelji iz regije i vodećih zemalja EU, a skup bi trebao pridonijeti jačanju regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, europskim integracijama te brzom ukidanju viza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: