Regija
9

Srbijanska policija zaustavila vozača s 4,11 promila alkohola

FENA
Saobraćajna policija u Nišu ovog je vikenda alkotestom kod jednog vozača utvrdila 4,11 promila alkohola u krvi, saopćila je u ponedjeljak niška policijska uprava.

Po srbijanskom zakonu o sigurnosti saobraćaja teško pijanstvo podrazumijeva više od 2,0 promila alkohola, za što je novčana kazna do 1.100 eura ili do 60 dana zatvora, uz 14 kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole od osam do 12 mjeseci.

Prema aktuelnim podacima saobraćajne policije MUP-a Srbije, najviše alkohola u krvi u posljednje tri godine imao je 2012. vozač iz Smedereva - 5,41 promila, godinu dana ranije traktorist iz smederevskog sela Vranovo vozio je s 4,87 promila, a 2010. godine vozač iz Prijepolja, u jugozapadnoj Srbiji - 4,64 promila alkohola.

Iako saobraćajni policajci znatno rjeđe za volanom otkriju pijane žene, u septembru 2012. zabilježen je slučaj vozačice koja je vozila s čak 3,09 promila alkohola u krvi.

U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola, što je svrstava na visoko četvrto mjesto u Europi, dok je svjetski prosjek oko šest litara, podaci su Zajednice klubova liječenih alkoholičara Srbije.

Procjenjuje se da na globalnom nivou od 10 do 15 posto stanovništva u dobi iznad 18 godina čine alkoholičari, a da je muškaraca tri puta više nego žena, dok na liječenje dolazi maksimalno između 10 i 20 posto od svih alkoholičara.

Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svijetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih bolesti.