Jeremić posjetio Austriju
0

Srbija želi kandidatski status za EU do kraja godine

Sarajevo-x.com
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić posjetio je Beč gdje je izjavio da je vitalni interes Srbije dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

On je tokom razgovora sa austrijskim zvaničnicima, ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom i predsjedavajućom parlamenta Barbarom Prammer, upozorio da bi "odgađanje procesa približavanja EU u ovoj fazi bilo rizično".

Jeremić je istakao da je Srbiji potrebna međunarodna podrška u njenom putu ka Evropi, prenosi agencija APA.

Spindelegger je srbijanskog ministra vanjskih poslova podsjetio da još uvijek postoje područja na kojima Srbija mora pokazati beskompromisnu volju za reformama, što se posebno odnosi na saradnju sa Sudom za ratne zločine u Hagu, odnosno na izručenje osumnjičenih za ratne zločine, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Srbiju bi željeli vidjeti na strani Evropske unije i kada je riječ o osjetljivim pitanja ljudskih prava", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova.

Uprkos rezervama, Spindelegger i Prammer dali su garanciju da će razgovor o integracijama Srbije ove godine biti produbljeni.

Jeremić se na kraju razgovora zahvalio Austriji za pomoć, posebno u sferi ekonomije, rekavši da je ta zemlja most između Evropske unije i Zapadnog Balkana.