Nismo sami u regiji
0

Srbija zbog besparice odgađa popis stanovništva

FENA
Srbija čeka novac EU
Srbija čeka novac EU
Srbijanski zavod za statistiku predložio je da se redoviti popis stanovništva u Srbiji, predviđen za travanj, zbog novčane oskudice provede šest mjeseci poslije, od 1. do 15. listopada, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama te ustanove.

“Suočeni s nedostatkom novca za najvažnije aktivnosti, prisiljeni smo predložiti odgodu terenske provedbe popisa stanovništva za šest mjeseci, za razdoblje od 1. do 15. oktobra 2011., kako bi se dio novca koji nedostaje mogao osigurati iz predpristupnih fondova Europske unije“, navedeno je u priopćenju statističkog zavoda, prenijela je Hina.

Zavod osim toga predlaže da se popis poljoprivrede, što je bilo predviđeno za novembar, odgodi za kraj 2012., s obzirom na to da se na temelju rezultata popisa pučanstva usklađuje popis kućanstava koja se bave poljoprivredom.

Dodaje se kako će novac iz predpristupnih fondova EU-a biti na raspolaganju u rujnu 2011. te kako odgoda popisa neće utjecati na kvalitetu prikupljenih podataka.

Kako navodi zavod, u prijedlogu srbijanskoga državnog proračuna za 2011. stavke za popis stanovništva, kućanstava i stanova znatno su niže od stavki predviđenih zakonom i nisu dostatne za uspješnu pripremu i provedbu popisa u prvoj polovici aprila 2011.

Prošli popis pučanstva u Srbiji proveden je 2002., a po podatcima navedenima na portalu zavoda za statistiku, u Srbiji je 1. januara 2010. broj stanovnika procijenjen na 7,306.677 ljudi.