Regija
0

Srbija: Zaplijenjeno više od hiljadu tona duhana

Anadolija
U zajedničkoj akciji pripadnika MUP-a Srbije, BIA-e i Poreske policije, u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Šapcu, zaplijenjeno je rekordnih 1.338 tona duhana i uhapšeno 12 osoba.

MUP Srbije je saopštio da su uhapšeni odgovorna lica i zaaposleni u preduzećima za proizvodnju i trgovinu duhana iz Ljubovije, Novog Sada i Kaća i da su ostvarili protivpravnu imovinsku korist preko 490 miliona dinara, a budžet Republike Srbije oštetili za oko 139 miliona dinara.

Osumnjičeni su da su počinili krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreske utaje.

"Sumnja se da su krivična dela izvršili tako što je u fabrici AD Duvan u Ljuboviji u toku 2014. godini dopremljen sušeni duhan radi dalje prerade u količini od 1.338.082,00 kilograma u vrednosti 295.153.705,14 dinara, bez porekla i zavođenja kroz poslovnu dokumentaciju AD Dunav, koji je bio namijenjen za prodaju van legalnog tržišta“, saopštio je MUP Srbije.

Budžet Republike Srbije oštećen za ukupno 138.531.094,28 dinara ili za više od milion i 135.500 hiljada eura

Osumnjičeni su, kako je navedeno, da bi prikrili izvršena krivična djela, falsifikovali službenu dokumentaciju preduzeća Kopeks DOO Novi Sad i AD Duvan. Prilikom provera u AD Duvan Ljubovija, u magacinskim prostorijama pronađena je i privremeno oduzeta ova količina sušenog duhana namijenjena nelegalnom tržištu.