Boris Tadić
0

Srbija za kompromis, ali bez priznavanja nezavisnosti Kosova

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv)
Boris Tadić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Beograd spreman na kompromis o Kosovu, ali da nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisno Kosovo.

"Nikada niko u Srbiji neće priznati nezavisno Kosovo. Spremni smo na kompromis. Niko ne treba da nas stavlja u iznudu i u situaciju da moramo da biramo", rekao je Tadić danas u Sava centru u Beogradu na obilježavanju 20 godišnjice od osnivanja Socijalističke partije Srbije.

Tadić je rekao da u ovom teškom periodu, kada se očekuje mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu, očekuje jedinstvo srbijanske Vlade.

On je ponovio da Srbija nikada neće odustati od članstva u EU, demokratije i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama članicama UN.

Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova biće saopšteno u četvrtak, 22. jula u 15.00 časova.

Debata o pravnim argumentima u prilog ili protiv nezavisnosti Kosova, održana decembra 2009. u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, iznijela je na vidjelo krupne razlike unutar EU. 

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Danska, Finska i Bugarska bile su među zemljama koje su predstavile argumente u korist nezavisnosti, dok su Španija, Kipar, Slovačka i Rumunija bile u grupi država koje su argumentovale da je kosovsko proglašenje nezavisnosti protivno međunarodnom pravu.