Burne reakcije
2

Srbija: Uoči održavanja Parade ponosa najavljeni protesti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više političkih i ultradesničarskih organizacija u Srbiji danas je ponovilo zahtjev o zabrani održavanja Parade ponosa u Beogardu.

Jedinstvena Srbija (JS), koja je zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i PUPS-om članica vladajuće koalicije, zatražila je danas od Vlade Srbije i onih koji odlučuju da se zabrani šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogardu.

Lider te stranke Dragan Marković Palma je na konferenciji za novinare rekao da ljudska prava homoseksualaca nisu ugrožena, ali da oni ne treba da paradiraju ulicama Beograda.

"Nikada nećemo podržati ili glasati da se dozvoli sklapanje gej brakova. Oni su tu po nekim prostorijama, neka se zatvore u četiri zida i rade šta god žele. Ali, nemoj da izlaze na ulice i da to gledaju djeca koja još ne znaju šta je seks. Roditelji ne mogu da objasne svojoj djeci šta ti ljudi traže na ulicama", rekao je Palma i podsjetio da to nije uslov Srbiji za ulazak u EU.

Kako je rekao, "parada srama se prvi put organizuje sedam dana“ i da će se "održavanjem parade promijeniti mišljenje o Srbiji“.

"To može izazvati nasilje i mnogo je bolje izazvati nešto što se zove zadovoljstvo nego nešto što se zove ruganje ogromnoj većini građana Srbije", rekao je Palma i dodao da su u ovom slučaju ugrožena prava ogromne većine građana u Srbiji, crkve i vjerskih zajednica.

I pokret "Dveri" je pozvao da se nenasilno, civilnim oblikom otpora, učini sve da se zaustavi održavanje gej parade. "Slušajte narod, a ne Brisel" naziv je porodičnog protesta koji u subotu, 6. oktobra, u 11 sati, organizuju "Dveri“ ispred zgrade Vlade Srbije.

Ova organizacija je, uz napomenu da se njome vrijeđaju i vjerska osjećanja građana, pozvala političare da zabrane izložbu "Ecco Homo" na kojoj je Isus Hrist, kako je navedeno, "predstavljen na neprimjeren način“.

"Dveri“ su zakazali i održavanje skupa ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju gdje je za srijedu i zakazano otvaranje ove izložbe.

"U pitanju je 12 fotografija, citiramo same organizatore, 'koje pokazuju Isusa sa transseksualcima, HIV pozitivnim osobama i gej muškarcima'. Na 12 fotografija umjetnica preispituje odnos kršćanstva prema homoseksualnosti kroz centralni lik - Isusa", saopćili su "Dveri“ i istakli da, kada se izložba pogleda, otkrije se da je "Gospod Isus Hristos predstavljen kao homoseksualac ili transvestit u ženskim cipelama, a Bogorodica kao lezbejka".

Predstavnik organizatora "Belgrad Pride 2012" Goran Miletić rekao je danas u beogradskom Medija centru da, ako se parada zabrani, neće sjediti skrštenih ruku i da će preduzeti neke korake.

"Mi ćemo preduzeti definitivno neke korake (ako bude zabranjena parada). Svakako nećemo sjediti skrštenih ruku", rekao je Miletić, koji je jedan od organizatora Parade ponosa u Beogradu. On nije mogao da kaže šta će konkretno uraditi u slučaju zabrane.

Miletić je rekao da za sada nema informaciju o zbrani i da su, za razliku od nekih drugih grupa koje ne poštuju zakon i Ustav, dokazali da su lojalni građani ove države.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da će se nakon procjena o bezbjednosti održavanja Parade ponosa 6. oktobra u centru Beograda, biti odlučeno da li će ona biti održana.