Regija
0

Srbija ukinula vize za državljane Rusije

FENA
Ruski elektronski mediji prenijeli su u četvrtak uvečer odluku Vlade Srbije o ukidanju viza za državljane Ruske Federacije.

"Važna vijest iz Beograda", najavio je voditelj centralne večernje informativne emisije na državnom TV kanalu "Rusija", dodajući da će sada "sve biti jednostavnije" u odnosu na dosadašnju proceduru ulaska u Srbiju.

Vijest su u informativnim emisijama prenijeli i Prvi kanal državne televizije i kanal NTV.

Agencija Itar-Tass navela je da se detalji o predstojećem ukidanju viznog režima sa Srbijom ne navode u zvaničnom saopćenju nakon sjednice Vlade, a da je Srbija više puta istupala s inicijativom olakšavanja i čak potpunog ukidanja viza.

S takvim prijedlogom, podsjeća agencija, istupio je predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica 25. februara na susretu s vicepremijerom a sada izabranim budućim predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedovom.

"Riječ je o koraku koji pokazuje odnos aktuelnih srpskih vlasti prema Rusiji i njihovu političku volju da nastave svestrani razvoj odnosa sa Moskvom. Prethodne vlade Srbije su jednostrano ukidale vize za građane Evropske unije, SAD-a i Japana", navodi ruska državna agencija.

Agencija RIA Novosti navela je da se o rokovima stupanja na snagu novih pravila ulaska ruskih građana u Srbiju još ne saopćava.

Do sada je ruskim državljanima za ulazak u Srbiju bila potrebna viza, pozivno pismo ili turistički vaučer.

U izjavi Tanjugu vlasnik i direktor moskovske turističke agencije "Putnik" i nekadašnji predstavnik "Inturista" za Jugoslaviju Vladimir Bambulja izjavio je da će vijest obradovati turističke radnike i da će se smanjenjem formalnosti sigurno povećati broj turista i olakšati dolazak i poslovnih ljudi u Srbiju.