Regija
2

Srbija ukinula Agenciju za hemikalije

SRNA
Srbija je ukinula Agenciju za hemikalije u koju je EU uložila 3,2 miliona eura i koja je jedino tijelo ovakve vrste u Srbiji, piše beogradski dnevnik "Blic".

Pozivajući se na izvor iz Brisela, list piše da će Evropska komisija u izvještaju negativno ocijeniti ukidanje Agencije i od Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva, zatražiti da ponovo aktivira rad ovog tijela.

List tvrdi da je Agencija jedino regulatorno tijelo koje je brinulo o bezbjednosti i zdravlju stanovništva, tako što je propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smiju da se koriste, uvoze i izvoze, a na osnovu tog registra su potom radile nadležne inspekcije.

Izvor lista iz Brisela rekao je da je za osnivanje i rad Agencije EU uložila 3,2 miliona eura, od čega Švedska 1,7 miliona eura, a Evropska komisija 1,5 miliona eura.

"Bitno je napomenuti da je Agencija bila samoodrživa, jer je najveći dio sredstava sama ubirala iz naplate registracije proizvoda, a ne iz budžeta. Postojala je samo dvije i po godine, a zahvaljujući njenom radu Srbija je dobitnik bronzane nagrade Strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama SAICM za period od 2009. do 2012. godine", rekao je izvor lista.

List piše da je prije osnivanja Agencije u Srbiji bilo svega 19 hemikalija na spisku zabrana, a da je tokom njenog rada taj broj povećan na više od 1.000.