Regija
0

Srbija: Uhapšeni zbog organiziranja terorističkih kampova na Ninaji

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je u ponedjeljak da su u zajedničkoj akciji srbijanske, njemačke i francuske policije uhapšeni Adnan Hot (28) i Nedžad Memić (30) zbog osnovane sumnje da su organizirali terorističke kampove na planini Ninaja u blizini mjesta Žabren.

Hot i Memić su uhapšeni zbog osnovane sumnje da su organizirali terorističke kampove na planini Ninaja, u blizini mjesta Žabren, u kojima je izvođena obuka, kao i lokacije sa sakrivenim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

"Zahvaljujući višesedmičnoj zajedničkoj akciji srbijanske, njemačke i francuske policije locirani su, a potom i lišeni slobode", kaže se u saopćenju MUP-a Srbije.

Po završenom ekstradicionom postupku u Njemačkoj, osumnjičeni Hot je priveden istražnom sudiji Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Drugooptuženi Memić se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Francuskoj, po odluci suda u Dijonu, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Policija je 11. juna ove godine na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice pronašla više od 10.000 komada puščane municije i više od 15 kilograma eksplozivne smjese koja potiče s Kosova, a planirano je da bude upotrijebljena u terorističkim aktivnostima.