Regija
0

Srbija u iščekivanju poplavnog talasa Dunava

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić rekao je da je za sada u Srbiji stanje na rijekama pod kontrolom i da se ne očekuju velike posljedice poplavnog talasa, koji dolazi iz srednje Evrope narednih dana.

Dačić je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije ocijenio da u Srbiji neće biti proglašena vanredna situacija zbog poplava, prenosi agencija Anadolija.

“Ovo je najvažniji zadatak koju imamo i narednih deset dana Štab za vanredne situacije će iz časa u čas pratiti situaciju i izdavati zadatke”, rekao je Dačić, koji je u Palati Srbije predsjedavao vanrednom sjednicom Štaba. On je rekao da su ugrožena naselja koja nisu obuhvaćena nasipima za odbranu od poplava.

Predsjednik Vlade Srbije je ukazao da je vodostaj Dunava u Mađarskoj kod Budimpešte 30 centimetara viši od do sada najvišeg ikad zabilježenog u historiji.

“Procjene ne govore o dramatičnoj situaciji kod nas, ali moramo biti spremni i za pozitivan i za negativan razvoj događaja”, naglasio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije Predrag Marić je rekao da su jedinice tog sektora spremne za eventualnu evakuaciju u mjestima koja su izvan branjene zone - u općinama Sombor, Apatin, Bačka Topola, Beočin, Inđija i Stara Pazova.

Marić je naveo da u tim naseljima ima oko 1.200 stanovnika, 550 kuća, 300 vikendica i 160 grla krupne stoke, kao i da je unaprijed utvrđeno gdje će stanovnici biti smješteni u slučaju evakuacije.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZS) Vladan Kocić je rekao da ne očekuje da će nove padavine u srednjoj Evropi izazvati ozbiljne posljedice u Srbiji.

Dunav je u porastu do Slankamena, nizvodno je u manjem porastu i stagnaciji, a granice redovne odbrane od poplava prevaziđene su na hidrološkim stanicama kod Bezdana, Apatina i Novog Sada, naveo je Kocić

Vrh poplavnog talasa u Srbiji očekuje kod Bezdana 14. juna i to 730 do 760 centimetara, što bi bio jedan od najviših vodostaja u historiji.