Regija
0

Srbija: Traju pregovori oko vlade, koalicija socijalista nejedinstvena

FENA
Idućih nekoliko dana moglo bi se napokon saznati s kime će se koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije odlučiti formirati novu vladu, procjena je beogradskih medija u petak, nakon što je to najavio i šef socijalista Ivica Dačić, potaknut najnovijom izjavom čelnika jedne od triju stranaka te koalicije o spremnosti na formiranje vlade s Tadićevim demokratima.

Dok socijalisti i dalje vode službene pregovore s radikalima i narodnjacima Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je u četvrtak navečer za Televiziju B92 kako će nova srbijanska vlada biti formirana u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića ili će biti novih izbora.

"Bez tri zastupnika JS-a i dva zastupnika Sulejmana Ugljanina nema nove vlade, jer će onda biti pat pozicija - 125 prema 125 poslanika", precizirao je Marković, čija stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i Pokretom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ima 20 mandata. Bez njih niti jedna grupacija - ni Tadićev blok "Za europsku Srbiju" sa 103 zastupnika (kojega podržavaju Liberalno-demokratska partija (LDP) s 13 zastupnika i sedam zastupnika manjina), niti koalicija Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) sa 108 mandata, ne mogu formirati skupštinsku većinu od 126 (od ukupno 250) zastupnika.

Marković je već ranije od svojih koalicijskih partnera SPS-a i PUPS-a tražio da se prekinu pregovori s koalicijom radikala i narodnjaka Nikolića i Koštunice, s obzirom na to da je Koštuničin DSS neprekidno isticao da se protivi ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom, a u najnovijoj izjavi zatražio je pregovore s Tadićevim DS-om.

DSS je sačinio "pravnu analizu" SSP-a, koju će u petak predstaviti sam Vojislav Koštunica, u kojoj stoji da je SSP pravno nepostojeći, zato što ne postoji "suglasnost ugovornih strana" o tome da je Kosovo sastavni dio Srbije, s obzirom na to da je 20 zemalja EU u međuvremenu priznalo neovisno Kosovo.

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je Tanjugu u petak da se stajališta te stranke razlikuju od stajališta Markovića Palme i njegovog JS-a kad je riječ o pregovorima s narodnjacima i radikalima, te da se nada da će se o spornim pitanjima "na kojima inzistiraju PUPS i JS, postići dogovor unutar te koalicije".

"Nije dobro ta različita mišljenja iznositi u javnost, sve do postizanja dogovora naše koalicije. Narednih dana znat će se postoji li suglasnost svih stranaka u okviru koalicije, a od toga i zavisi da li će biti parlamentarne većine", kazao je Dačić.

Lider radikala Nikolić, koji je prije nekoliko dana pozvao SPS da se napokon odluči s kime će formirati vladu, radikalima i narodnjacima ili demokratima, najavio je - kako prenosi dnevnik "Blic" u petak – da će inicirati sastanak s Koštunicom i Dačićem, na kojem će iznijeti jasno stajalište o SSP-u.

"Pravna analiza sporazuma koju je napravio DSS bit će ili točka sastavljanja, ili točka rastavljanja", izjavio je Nikolić, čija se stranka u priopćenju izjasnila da "nema ništa od vlade s narodnjacima i socijalistima ako je nekom od koalicijskih partnera prihvatljiv SSP".

Bez obzira na to što je koalicija socijalista (SPS-PUPS-JS) u Beogradu potpisala koalicijski sporazum o formiranju gradskih vlasti s radikalima i narodnjacima (među šest vijećnika te beogradske koalicije nema vijećnika JS-a), srbijanski mediji danima najavljuju mogućnost da na državnoj razini ta koalicija formira vladu s demokratima. Činjenicu da je vršitelj dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić konstituirajuću sjednicu Skupštine Beograda zakazao tek za 14. srpnja mnogi tumače kao najavu formiranja demokratske vlade, te mogućnost da i u Beogradu koalicija oko SPS-a promijeni svoju odluku i okrene se demokratima.

Iz Tadićeve Demokratske stranke, čiji dužnosnici tvrde da su s koalicijom SPS-PUPS-JS dosad imali "neformalne kontakte", u petak se oglasila samo glasnogovornica Jelena Trivan, koja je stajalište Dragana Markovića Palme da će vlada biti formirana s DS-om ili predstoje novi izbori, ocijenila kao "razumnu, promišljenu i dugoročno dobru odluku". Ona je u izjavi Tanjugu dodala da je "svima jasno da bi vlada s DSS-om i radikalima značila vladu gospodarskog nazadovanja, izolacije Srbije, visoke inflacije i štrajkova".

Za pregovore oko formiranja vlade ima još dosta vremena, s obzirom na to da 19. lipnja istječe rok za konstituiranje Skupštine Srbije, a tek potom počinje teći tromjesečni rok za formiranje nove vlade, nakon čega bi - ako do rujna ne bude dogovora o vladajućoj većini - predsjednik Boris Tadić morao raspisati nove parlamentarne izbore.