{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija: Traju pregovori oko vlade, koalicija socijalista nejedinstvena

F
6.6.2008. u 11:44
0
0
Srbija: Traju pregovori oko vlade, koalicija socijalista nejedinstvena
0
Srbija: Traju pregovori oko vlade, koalicija socijalista nejedinstvena
Idućih nekoliko dana moglo bi se napokon saznati s kime će se koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije odlučiti formirati novu vladu, procjena je beogradskih medija u petak, nakon što je to najavio i šef socijalista Ivica Dačić, potaknut najnovijom izjavom čelnika jedne od triju stranaka te koalicije o spremnosti na formiranje vlade s Tadićevim demokratima.
Dok socijalisti i dalje vode službene pregovore s radikalima i narodnjacima Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je u četvrtak navečer za Televiziju B92 kako će nova srbijanska vlada biti formirana u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića ili će biti novih izbora.

"Bez tri zastupnika JS-a i dva zastupnika Sulejmana Ugljanina nema nove vlade, jer će onda biti pat pozicija - 125 prema 125 poslanika", precizirao je Marković, čija stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i Pokretom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ima 20 mandata. Bez njih niti jedna grupacija - ni Tadićev blok "Za europsku Srbiju" sa 103 zastupnika (kojega podržavaju Liberalno-demokratska partija (LDP) s 13 zastupnika i sedam zastupnika manjina), niti koalicija Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) sa 108 mandata, ne mogu formirati skupštinsku većinu od 126 (od ukupno 250) zastupnika.

Marković je već ranije od svojih koalicijskih partnera SPS-a i PUPS-a tražio da se prekinu pregovori s koalicijom radikala i narodnjaka Nikolića i Koštunice, s obzirom na to da je Koštuničin DSS neprekidno isticao da se protivi ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom, a u najnovijoj izjavi zatražio je pregovore s Tadićevim DS-om.

DSS je sačinio "pravnu analizu" SSP-a, koju će u petak predstaviti sam Vojislav Koštunica, u kojoj stoji da je SSP pravno nepostojeći, zato što ne postoji "suglasnost ugovornih strana" o tome da je Kosovo sastavni dio Srbije, s obzirom na to da je 20 zemalja EU u međuvremenu priznalo neovisno Kosovo.

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je Tanjugu u petak da se stajališta te stranke razlikuju od stajališta Markovića Palme i njegovog JS-a kad je riječ o pregovorima s narodnjacima i radikalima, te da se nada da će se o spornim pitanjima "na kojima inzistiraju PUPS i JS, postići dogovor unutar te koalicije".

"Nije dobro ta različita mišljenja iznositi u javnost, sve do postizanja dogovora naše koalicije. Narednih dana znat će se postoji li suglasnost svih stranaka u okviru koalicije, a od toga i zavisi da li će biti parlamentarne većine", kazao je Dačić.

Lider radikala Nikolić, koji je prije nekoliko dana pozvao SPS da se napokon odluči s kime će formirati vladu, radikalima i narodnjacima ili demokratima, najavio je - kako prenosi dnevnik "Blic" u petak – da će inicirati sastanak s Koštunicom i Dačićem, na kojem će iznijeti jasno stajalište o SSP-u.

"Pravna analiza sporazuma koju je napravio DSS bit će ili točka sastavljanja, ili točka rastavljanja", izjavio je Nikolić, čija se stranka u priopćenju izjasnila da "nema ništa od vlade s narodnjacima i socijalistima ako je nekom od koalicijskih partnera prihvatljiv SSP".

Bez obzira na to što je koalicija socijalista (SPS-PUPS-JS) u Beogradu potpisala koalicijski sporazum o formiranju gradskih vlasti s radikalima i narodnjacima (među šest vijećnika te beogradske koalicije nema vijećnika JS-a), srbijanski mediji danima najavljuju mogućnost da na državnoj razini ta koalicija formira vladu s demokratima. Činjenicu da je vršitelj dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić konstituirajuću sjednicu Skupštine Beograda zakazao tek za 14. srpnja mnogi tumače kao najavu formiranja demokratske vlade, te mogućnost da i u Beogradu koalicija oko SPS-a promijeni svoju odluku i okrene se demokratima.

Iz Tadićeve Demokratske stranke, čiji dužnosnici tvrde da su s koalicijom SPS-PUPS-JS dosad imali "neformalne kontakte", u petak se oglasila samo glasnogovornica Jelena Trivan, koja je stajalište Dragana Markovića Palme da će vlada biti formirana s DS-om ili predstoje novi izbori, ocijenila kao "razumnu, promišljenu i dugoročno dobru odluku". Ona je u izjavi Tanjugu dodala da je "svima jasno da bi vlada s DSS-om i radikalima značila vladu gospodarskog nazadovanja, izolacije Srbije, visoke inflacije i štrajkova".

Za pregovore oko formiranja vlade ima još dosta vremena, s obzirom na to da 19. lipnja istječe rok za konstituiranje Skupštine Srbije, a tek potom počinje teći tromjesečni rok za formiranje nove vlade, nakon čega bi - ako do rujna ne bude dogovora o vladajućoj većini - predsjednik Boris Tadić morao raspisati nove parlamentarne izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: