Regija
0

Srbija: Tadić proglasio pobjedu, Nikolić mu čestitao

FENA
Dosadašnji srbijanski predsjednik, demokrat Boris Tadić proglasio je, u svom obraćanju javnosti u nedjelju navečer, svoju pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, dok je radikal Tomislav Nikolić kazao da Tadiću čestita "ako se dokaže" da je pobjednik izbora.

"Čestitam svim građanima Srbije koji su pokazali da je Srbija europska demokracija, a i članicama Europske unije pokazali smo da je naša zemlja demokratska", kazao je Tadić obraćajući se iz prostorija svoje Demokratske stranke.

Tadić je čestitao i svom protukandidatu Nikoliću i zahvalio na "vrlo teškoj i fer borbi", te dodao da će Nikolić biti jedna od prvih osoba s kojom će razgovarati na početku svoga mandata, s obzirom da broj glasova koje je dobio "zaslužuje poštovanje".

Tadić, koji će se tijekom noći obratiti i građanima okupljenima na Terazijama, u središtu Beograda, zahvalio je na potpori Mlađanu Dinkiću i G17 Plus, manjinama (posebno naglasivši potporu predstavnika mađarske manjine u parlamentu Istvana Pasztora, koji je bio kandidat u prvom krugu izbora), ali "iznad svega svim građanima".

"Ovo nije vrijeme za slavlje, nego za ozbiljan rad", kazao je Tadić, naglasivši da će raditi na stabilnosti društva i europskoj viziji Srbije.

Tomislav Nikolić izjavio je da je na izborima najvjerojatnije pobijedio Boris Tadić i čestitao mu na pobjedi. Nikolić je, vidno neraspoložen, zahvalio svim svojim biračima "koji su shvatili koliko je Srbiji potrebna promjena".

"Strah je nadvladao na ovim izborima i strahovlada će nastaviti voditi Srbiju", kazao je Nikolić, dodajući da je Srpska radikalna stranka spremna na nove izbore - pokrajinske i lokalne u svibnju ove godine, ali i eventualne izvanredne parlamentarne - do kada će biti jaka oporba vlasti.

"Rusiji poručujem da i dalje pomaže Srbiji, bez obzira tko je pobijedio večeras, a Europskoj uniji da nas prestane ucjenjivati", kazao je Nikolić u svom obraćanju novinarima u sjedištu stranke u Zemunu, koje su prenijeli elektronski mediji.

Prema konačnoj procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), Boris Tadić je dobio 50,5 posto ili dva milijuna i 300 tisuća glasova, a Tomislav Nikolić 47,9 posto, odnosno dva milijuna i 180 tisuća glasova.

Na birališta je, prema procjeni CeSID-a, izašlo 67,6 posto, odnosno 4.540.000 tisuća birača.

Analitičari su uoči izbora naglašavali da ove izbore treba promatrati kao referendum o tome kako će se Srbija postaviti prema Zapadu nakon skorog vjerojatnog gubitka Kosova. Obojica političara protive se proglašenju kosovske neovisnosti, no dok se Nikolić zalaže za to da se Srbija okrene Rusiji kako bi kaznila Zapad za podupiranje kosovske albanske većine, Tadić želi da Srbija nastavi sa svojim kretanjem prema Europskoj uniji ističući da članstvo u EU mora ostati prioritet bez obzira na Kosovo.