Regija
0

Srbija susjedima pripisuje izdaju zbog priznavanja Kosova

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak da su balkanske zemlje koje su priznale ili planiraju priznavanje nezavisnosti Kosova izdale regionalnu solidarnost da bi se svrstale uz Sjedinjene Američke Države i Zapad.

"To je sramotno, jer umjesto da se svrstaju pod zastavom solidarnosti, neki su izabrali da budu uz one izvan regije koji na isti način tretiraju silu i pravdu", izjavio je Jeremić u Sofiji na prvoj regionalnoj ministarskoj sjednici nakon proglašnja nezavisnoti Kosova.

Ustvrdivši da je njegova zemlja "žrtva etničke ucjene", Jeremić je kazao kako će "Kosovo zauvijek ostati dio Srbije", jer Beograd "neće popustiti".

Šef srbijanske diplomatije je također upozorio balkanske zemlje da će "podnijeti posljedice perverznog izbora" koji je primorao Srbiju da "bira između Kosova i Evrope".

Srbijanski ministar je kazao kako "Kosovo neće biti ni član Ujedinjenih nacija ni OSCE-a. Neće nikada dobiti posljednji status legitimnosti".

U Sofiji su Srbi i kosovski Albanci prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova sjedili za istim stolom, Jeremić i predsjednik kosovske Trgovačke komore Besim Beqaj, član delegacije Misije UN-a na Kosovu.

Beqaj je izjavio agenciji AFP kako ne želi da bude uvučen u ovu "raspravu".

"Želimo gledati naprijed, ne u prošlost koja je bila loša za Srbiju, za Kosovo i cijelu regiju zbog rata", dodao je on.

"Činjenica je da smo mi ovdje", naglasio je Beqaj, dodavši da će "Republika Kosovo od sada tražiti da sudjeluje u svim regionalnim inicijativama".

"Naša poruka je da ćemo sarađivati s cijelom regijom, ujključujući i Srbiju", kazao je Beqaj.