Stjepan Mesić
0

"Srbija Srbima iz BiH treba reći - vaš glavni grad je Sarajevo!"

Sarajevo-x.com
"Još nisam čuo da neko kaže 'Srbi iz BiH, ne entiteta nego BiH, vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte s druga dva naroda u BiH", kazao je predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostujući u emisiji 'Peščanik', prenosi B92.

Naime Mesić je u intervjuu za emisiju televizije B92 kazao kako se odnosi između Hrvatske i Srbije popravljaju, ali se opet javlja pitanje Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske.

"Očekujem od službenog Beograda da učini korak koji sam i ja napravio. Ja sam rekao Hrvatima u BiH: 'Vaša država je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte u BiH", kazao je Mesić ponavljajujući da Beograd to isto treba reći Srbima u BiH, te dodao da je arhitektura balkanskog prostora okončana i ako bi je neko sada mijenjao to može samo ratom.

Mesić je u intervjuu za emisiju 'Peščanik' također istakao i to da se mora svima omogućiti povratak na prijeratna ognjišta, te još jednom ponovio da je u BiH veliki problem politika koju vodi Milorad Dodik.

"Mi podupiremo Hrvate izvan Hrvatske, ali prije svega mi podupiremo BiH, jer to je zalog mirnog razvoja Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i mirnog razvoja BiH. Ako u Beogradu budu i dalje smatrali da treba podupirati one elemente koji još robuju ideji o jednoj imperijalnoj velikoj Srbiji, situacija će biti sve gora i gora. Milorad Dodik će otići u historiju, samo je pitanje hoće li otići uz manje ili više zla", kazao je Mesić dodajući da je potrebno poduprijeti međunarodnog predstavnika u BiH, te da Evropa ne prihvata promjene granica, a oni koji se zalažu za promjene ne mogu ostati u političkom prostoru, izvjestio je B92.