Regija
0

Srbija: Radikali upozorili da se ne dozvoli rad Al Jazeeri

SRNA
Srpska radikalna stranka upozorila je Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da ne smije dopustiti da Televizija "Al Jazeera" emituje program u Srbiji kada kupi televiziju Avala pod uslovima pod kojima namjerava da to čini.

Član Predsjedničkog kolegijuma Vjerica Radeta ocijenila je nedopustivim da ta televizija bude u rukama Gorana Milića, koji je direktor "Al Jazeerae" za Balkan.

Radeta je ocijenila  da "Milić neprestano vodi antisrpsku kampanju", istakavši da je još skandaloznije da je uslov za prijem novinara i voditelja na tu televiziju da prihvataju da je Kosovo država.

List "Pres" objavio je da je jedna od najvećih svjetskih televizija "Al Jazeera" ponudila vlasniku TV "Pink" Željku Mitroviću da im za 25 miliona eura proda Televiziju "Avala" i na taj bi preko nacionalne frekvencije u Srbiji išao program regionalne mreže "Al Jazeera" za Balkan, koja uskoro treba da krene sa emitovanjem. 

Novinari iz Srbije, na audiciji za rad u ovoj televiziji u Sarajevu, moraju da odgovore na pitanje "da li je Kosovo država?". 

Direktor "Al Jazeera" za Balkan Goran Milić rekao je da nije upoznat sa planovima kuće da kupi dio beogradske Televizije "Avala", ali je potvrdio da novinarima u razgovoru za posao postavljaju pitanje u vezi sa statusom Kosova.