Regija
0

Srbija prva u Evropi po broju oboljelih od raka grlića materice

FENA
Srbija je na prvom mjestu u Evropi po broju žena oboljelih od raka grlića materice, zbog čega srbijansko ministarstvo zdravlja pokreće akciju organiziranoga ranog otkrivanja te bolesti, najavio je u petak ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je na konferenciji za novinare rekao da je "zajednička sramota svih nas" što smo neslavni lideri u toj bolesti, koja bi prevencijom uspješno mogla da se smanji za čak 40 posto.

U razvijenim zemljama, u kojima se takozvani skrining programi (preliminarno otkrivanje osoba s neprepoznatim oblicima poremećaja zdravlja, uz pomoć lako i brzo primjenljivih postupaka, na inicijativu ljekara) uspješno primjenjuju već nekoliko decenija, zabilježen je dramatičan pad smrtnosti od te bolesti, što ukazuje na ogroman značaj ranog otkrivanja bolesti, kazao je Milosavljević.

U cilju zaustavljanja toga negativnog trenda, resorno ministarstvo će u skladu s Nacionalnim programom za prevenciju raka grlića materice početi kampanju prvo na području beogradske općine Savski venac, dok će u narednom periodu biti obuhvaćene sve žene od 20 do 65 godina starosti i iz drugih dijelova Srbije.

Na teritoriji Srbije svake godine otkrije se oko 1.400 novih slučajeva raka grlića materice. Taj maligni tumor kod žena drugi je po učestalosti poslije raka dojke.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prenosi Tanjug, 2002. godine u Srbiji su 452 žene umrle od te bolesti.