{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija pregovara "iza kulisa" o imovini bivše SFRJ

F
27.4.2011. u 18:07
0
0
Srbija pregovara "iza kulisa" o imovini bivše SFRJ
0
Srbija pregovara "iza kulisa" o imovini bivše SFRJ
Srbija je pokušavala da se dogovori o podjeli imovine bivše SFRJ "iza kulisa", prije sastanka koji je trebalo da bude održan danas, ali je odgođen, piše makedonski "Dnevnik" pozivajući se na neimenovane izbore u makedonskom ministarstvu vanjskih poslova.
Prema izvoru lista "nedavno je, u okviru konsultacija ministarstava vanjskih poslova Slovenije i Makedonije, bilo razmatrano i pitanje podjele imovine i tražio se način kako da se deblokira proces".

Tada je, navodi list, predloženo da Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska nastupe zajedno da bi se izolirala Srbija. Neimenovani izvor "Dnevnika" dodaje da je "Beograd u političkim konsultacijama sa Skopljem dao "nepristojan prijedlog" ponudivši da Makedonija i Srbija bilateralno riješe pitanje podjele imovine tako što
će Makedonija dobiti nekoliko zgrada diplomatsko-konzularnih predstavništava koje su predmet podjele na korištenje dok se pregovori o sukcesiji ne završe.

Ova informacija za sada nije zvanično potvrđena pošto je ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski na putu u Japanu. Sastanak zemalja nasljednica bivše SFRJ trebalo je da se održi danas i sutra u Sarajevu, ali je, po riječima pomoćnika ministra finansija i trezora BiH Zenita Kelića, odgođen jer Srbija nije prihvatila predloženi dnevni red sastanka.

Kelić je agenciji Beta rekao da Srbija nije prihvatila da se razgovara o Aneksu G, koji definira privatna i stečena prava. Slovenija i Hrvatska su ranije potvrdile učešće na sastanku. Ovo je bio šesti ponuđeni termin održavanja sastanka u Sarajevu koji se odgađa na zahtjev Srbije. Komisija za sukcesiju se nije sastala više od godinu dana.

Na sastanku u Sarajevu trebalo je da se razgovara o cjelokupnoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji, a posebno je trebalo da se razgovara o pitanju mješovitih banaka. U procesu sukcesije najdalje se otišlo u podjeli državne imovine, podjela diplomatsko-konzularnih predstavništava nije rešena, dok je najspornije pitanje vojne imovine.

Kada je riječ o diplomatsko-konzularnim predstavništvima, do sada je od 123 sporna objekta raspoređeno samo pet, a dogovorena je podjela još 42 ambasade, ali Srbija insistira da prepuštanje zgrada počne tek kada se postigne dogovor o cjelokupnoj imovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: