Regija
0

Srbija potvrdila da će uložiti tužbu pred ICC-em

FENA
Srbija će pred Međunarodnim sudom pravde (ICC) uložiti tužbu protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, koje ona smatra nelegalnim, saopćio je u četvrtak srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, potvrdivši informacije srbijanske agencije Beta.

"Srbija će od Međunarodnog suda pravde zatražiti pravno mišljenje da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom", izjavio je Jeremić na margini sastanka šefova diplomatija zemalja Balkana u Sofiji.

"To bi mogla uraditi Srbija, to bi također mogla uraditi skupina zemalja ili Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Upravo razmišljamo o svim opcijama, ali ćemo djelovati brzo i u odgovarajućem trenutku", dodao je on.

Branislav Ristivojević, pravni savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, objavio je u utorak za srbijansku novinsku agenciju Beta da će "uložiti tužbu pred ICC-em jer je sadašnja američka administracija priznala lažnu državu Kosovo".

Tokom sastanka zemalja Balkana u srijedu i četvrtak u Sofiji, Jeremić je u nekoliko navrata pozvao međunarodnu zajednicu da ne priznaje novu državu koja je jednostrano proglasila nezavisnost 17. februara.