Regija
0

Srbija: Posmatrači SAD-a i Velike Britanije ne idu na biračka mjesta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posmatrači ambasada SAD-a i Velike Britanije danas neće neposredno na biračkim mjestima pratiti odvijanje izbornog postupka u Srbiji, budući da je Vrhovni sud Srbije tek sinoć izdao ovlaštenja koja im to omogućuju.

Agenciji Tanjug je u ambasadi SAD-a rečeno da je 12 predstavnika te ambasade danas na terenu, i da će izborni postupak pratiti posredno, u kontaktu sa zvaničnicima političkih partija i nevladinih organizacija. Oni, međutim, to neće činiti u statusu posmatrača, već kao "izvještači" ambasade SAD-a.

Britanski posmatrači u ambasadi te države danas neće pratiti tok izbora, ali će to učiniti u drugom izbornom krugu ukoliko ga bude, javlja Tanjug.

Republička izborna komisija preksinoć je drugi put odbila da izda akreditacije predstavnicima britanske i američke ambasade da posmatraju predsjedničke izbore u Srbiji, iako je Vrhovni sud Srbije 15. januara dao nalog da im se dozvoli praćenje izbora. Na tu odluku RIK-a uložena je žalba, tako da je Vrhovni sud Srbije u subotu uveče donio presudu kojom je RIK-u i biračkim odborima naloženo da posmatračima omoguće neometano praćenje izbornog postupka.