Ništa od povlačenja tužbi
0

Srbija podnijela dodatne dokaze protiv Hrvatske za genocid

FENA
Slobodan Homen
Slobodan Homen
Srbija je Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) u petak podnijela dopunske pisane argumente u postupku pred ICJ-em u povodu međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, javila je srbijanska agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Haagu.

Rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u decembru 2010. na srpsku protutužbu ističe danas, a sadržaj podnesaka za sada ostaje nepoznat široj javnosti jer je postupak još uvijek u ''pisanoj fazi'' koja podrazumijeva povjerljivost dokumenata koje prilažu strane u postupku.

Pravni zastupnici Srbije 4. januara 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u julu 1999., za koju se ICJ 18. decembra 2008. proglasio nadležnim.

Najnoviji srbijanski podnesak, kako prenosi Beta, sastoji se od 320 stranica i 76 pratećih dokumenata na oko hiljadu stranica. Do zakazivanja glavne usmene rasprave u ovom postupku ostaje još da Hrvatska u pisanom podnesku uzvrati na dodatne argumente Srbije, a rok za to sud će odrediti naknadno.

Glavna usmena rasprava mogla bi, navodi se, ne dođe li u međuvremenu do izvansudske nagodbe i povlačenja međusobnih tužbi, biti održana 2013. godine.

Srbija se u najnovijem obimnom podnesku između ostalog poziva na presudu kojom je Haaški tribunal u aprilu osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine, tokom i poslije operacije ''Oluja'' 1995. godine.

Državni sekretar srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi. ''Što se tiče politike vlade Republike Srbije, u više navrata smo jasno rekli da smatramo da je najbolji način rješavanja problema povlačenje međusobnih tužbi. Naravno, za to je nužno da postoji politička volja na obe strane. Mi i dalje smatramo da je to najbolje rješenje, a o konkretnim potezima će odlučiti naš tim koji se time bavi'', naveo je Homen dodajući da će, ako se tužbe ne povuku i ako ne postoji spremnost hrvatske strane, Srbija braniti svoje interese.