{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija pod hipotekom

S
28.2.2010. u 10:02
0
8
Srbija pod hipotekom
0
Srbija pod hipotekom
Banke u Srbiji "stavile su šapu" na više od 300.000 nekretnina, koje su građani i firme prilikom zaduživanja dali pod hipoteku, pišu beogradske "Večernje novosti".
List navodi da banke na osnovu odobrenih kredita raspolažu i velikim brojem vrednijih pokretnosti, kao, na primjer, skuplje poljoprivredne mašine, mašine i oprema u firmama, kao i razne vrste vozila, ali i vrijednije slike i druga umjetnička djela.

Koliko je ovakvih zaloga teško je utvrditi, jer bankari nisu radi da sa takvim podacima izlaze u javnost. Ali, s vremena na vreme mogu se naći ponude o prodaji oduzetih nekretnina i pokretnosti, na sajtovima banaka i u štampi, piše list.

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, do sada su banke odobrile 1,4 milijarde dinara kredita privredi i stanovništvu.

Firme su dužne bankama oko 10 milijardi eura u zemlji i oko 10,1 milijardu eura u inostranstvu, a građani trenutno koriste zajmove od oko četiri milijarde eura.

Više od polovine tog iznosa, oko 2,2 milijarde eura, otpada na stambene kredite, a najčešće obezbjeđenje koje banke zahtijevaju kod preduzeća kao i kod građana koji koriste stambene kredite jeste hipoteka.

List navodi da bankari nerado govore o prinudnoj naplati kredita, ali da zato ima banaka koje na svojim sajtovima, već skoro dvije godine, oglašavaju prodaju raznih nekretnina širom Srbije, od Bečeja do Babušnice, i to bezuspješno.

Naročito niko nije zainteresovan za nekretnine u unutrašnosti. Zbog toga bankari više vole da regularno naplaćuju svoje zajmove.

Situacija je nešto drugačija kada su u pitanju preduzetnici, mala i srednja preduzeća - kod njih je stepen prinudne naplate najviši, pišu "Novosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: