Viši sud u Beogradu
0

Srbija: Počelo suđenje članovima JSO zbog oružane pobune, među njima i Ulemek

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zbog oružane pobune 2001. godine u Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu počelo je suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) nekadašnjeg DB-a Srbije.

Pored komadanta ove jedinice Milorada Ulemeka, njegovog zamjenika Zvezdana Jovanovića i Dušana Maričića, još petorica optuženih terete se da su učestvovali u pobuni na taj način što su otkazavši poslušnost u novembru 2001. godine sa službenim vozilima i naoružanjem blokirali autoput u Beogradu i Novom Sadu.

Optuženi su prije početka pretresa tražili izuzeće tužioca za organizovani kriminal Srbije Milka Radisavljevića, ali je Tužilaštvo Srbije odbilo taj zahtjev.

Odbrana je u početku suđenja zatražila izuzeće sudskog vijeća i predsedavajućeg sudije Vladimira Vučinića, zbog, kako je navedeno, kršenja prava prvoptuženog Milorada Ulemeka na odbranu. Ovaj zahtjev odbio je predsjednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić. Ulemek je kritikovao tužilaštvo zbog loše dinamike procesa.

Milorad Ulemek Legija koji zbog ubistva Đinđića i još nekoliko teških krivičnih djela služi kaznu u zatvoru "Zabela" kod Požarevca rekao je da je po zanimanju penzioner i da je svoju penziju preusmjerio u Fond za djecu poginulih pripadnika MUP-a. On je odbio da se izjasni o krivici za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" u novembru 2001. godine, dok su se većina ostalih izjasnili da nisu krivi. Osuđeni zbog ubistva premijera Zorana Đinđića Dušan Maričić i Zvezdan Jovanović naveli su da će se kasnije izjasniti o krivici.

Ulemek je ovaj proces nazvao farsom koji je bio usmjeren protiv lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštinice. On je kritikovao tužilaštvo rekavši da mu je za "oružanu pobunu" trebalo deset godina da pokrene postupak, a da je priča od strane analitičara i NVO pokretana svake godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića".

Veselin Lečić rekao je da ne priznaje krivicu. On je na današnjem ročištu rekao da se ta jedinica pobunila zbog prevare u vezi sa hapšenjem haških optuženika Nenada i Predraga Banovića, za koje im je prethodno rečeno da hapse kriminalce.

Lečić je kazao da su se protivili hapšenju haških optuženika jer nije bio usvojen Zakon o saradnji s Haškim tribunalom i da je to bilo stupanje u štrajk, pošto su shvatili da su u akciji u Obrenovcu uhapsili haške optuženike,

Milorad Ulemek od početka procesa nije ustajao u sunici, što je obaveza u trenutku kada u nju ulaze članovi sudskog vijeća.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije optuženima se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela "oružane pobune" iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Prema tim navodima od devetog do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve nadređenih da prekine sa pobunom.

"Istovremeno, operativni dio Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput. Na taj način je iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića", navodi se u optužnici koja je podignuta u martu ove godine.

Među svjedocima Tužilaštva najverovatnije će se naći nekadašnji šef DB-a Goran Petrović koji je ranije za Anadoliju ovaj događaj okarakterisao kao politički sukob tadašnjih ideologija u Srbiji.

Takođe se očekuje svjedočenje tadašnjeg ministra policije Srbije Dušana Mihajlovića i načelnika BIA-e Milorada Bracanovića, tadašnjih funkcionera Čedomira Jovanovića i Žarka Koraća, ali i članova "zemunskog klana".

Zbg ovog suđenja u i okolo zgrade Specijalnog suda na Voždovcu pojačane su mjere bezbjednosti.