Regija
0

Srbija: Počela predizborna tišina pred drugi krug izbora

FENA
U Srbiji je od ponoći na snazi predizborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. maja, u 20 sati. U tom periodu zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog obavještavanja, javni skupovi i objavljivanje procjene rezultata izbora.

U Uputstvu za provođenje izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala, prenio je Tanjug.

Za funkciju novog šefa države građani će u nedjelju birati između predsjedničkog kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislava Nikolića.

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svijetlo drap boje, bit će Tadić, koji je, prema konačnim rezultatima u prvom krugu, 6. maja, osvojio 25,31 posto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je u prvom krugu osvojio 25,05 posto, odnosno 979.236 glasova.

U nedjelju će biračka mjesta biti otvorena u 7 a zatvorena u 20 sati.

Pravo glasa ima ukupno 6.770.013 birača, a oni svoje pravo mogu da iskoriste na 8.390 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu.