Mjere za tri mjeseca
138

Srbija plaća minimalac obrtnicima i malim preduzećima, Vučić obećao i 100 eura svakom građaninu

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u sinoćnjem nastupu najavio novi set mjera kojima vlada ove zemlje želi ublažiti posljedice pandemije koronavirusa na ekonomiju.
Najavio je kako će država isplatiti minimalac svim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za tri mjeseca, makar kriza u vezi s koronavirusom i ne trajala tri mjeseca.

"Svakom frizeru, obućaru, pekaru..., svima zaposlenim u njihovom preduzeću platit ćemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 posto radnika", najavio je.

Kaže kako će se pomenute mjere, ali i one koje tek budu poduzimane, finansirati iz tri izvora finansiranja.


"I EU i MMF su rekli da se zaboravi na deficit i javni dug, ali mi i o tome vodimo računa. Jedna vrsta finansiranja su unutrašnje budžetske rezerve, a njih ranije nisam htio da dam. Htio sam da dalje spuštamo granicu javnog duga. Da nije došlo do korone, te pare bi služile za više infrastrukturnih projekata. Imamo tri načina finansiranja u budućnosti, jedno su unutrašnje budžetske rezerve, zatim zaduživanje na domaćem finansijskom tržištu, treće je na međunarodnom tržištu", najavio je on.

Vučić je kazao kako postoji šansa da se svakom punoljetnom građaninu da po 100 eura kao jednokratna pomoć.

"Konsultujemo se s MMF-om. Mi smo našli još para. Nisam slučajno govorio da ćemo brže da rastemo od drugih. Prva dva mjeseca smo imali najveći rast u cijeloj Evropi. Razmišljamo o tome da damo pare svakom punoljetnom građaninu u Srbiji, svakome po 100 eura, što je 520 miliona eura ukupno. To bi bila jednokratna pomoć", najavio je Vučić.



Vučić se na svom Twitter profilu pohvalio i obećanjem Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata, za pomoć u borbi od koronavirusa.