Regija
11

Srbija otvorila poglavlja 23 i 24, Vučić se zahvalio Lajčaku, Hahnu i drugim "evropskim prijateljima"

FENA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Na Trećoj međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije otvorena su poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima.

Na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je danas veliki dan za Srbiju, zahvalivši Miroslavu Lajčaku, Johannesu Hahnu i drugim "evropskim prijateljima" koji su podržali put Srbije u EU, navodi Tanjug.

"Kad me je moj prijatelj Boris Johnson pitao danas je li to nešto značajno za Srbiju nisam oklijevao da kažem kako je ovo iznimno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama", rekao je Vučić.

Dodao je kako je svjestan da će se Srbija na evropskom putu susretat s brojnim teškoćama i preprekama, pogotovo u primjeni dva spomenuta poglavlja, ali i da je Srbija odlučna ispuniti očekivanja i pokazati rezultate.

"Mi želimo ovakav tip društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostajemo čvrsto na putu ka EU. Sve to ima direktnu vezu s poboljšanjem životnog standarda naših ljudi, što znači da će vladavina prava i postavljenje pravih zakona predstavljati veliki poticaj za strana ulaganja, što jedino može garantirati bolji standard građana i veći gospodarski rast", poručio je Vučić.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn istaknuo je kako će brzinu približavanja Uniji definirati sama Srbija, istaknuvši kako pregovarački proces ima moć transformacije, promjene društva.

"Ovo je svakako priznanje Srbiji i njezinom napretku. Mnogo posla je urađeno od srpskih vlasti i administracije, kao i cjelokupnog društva koje je pokazalo da je preuzelo obavezu poduzimanja kredibilne reforme u cilju modernizacije Srbije na dobrobit svojih građana", poručio je Hahn.

Pohvalio je napredak koji je napravljen u Srbiji, ocijenivši kako će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti još jedan važan korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

"Srbija je ta koja definira brzinu približavanja. Ne postoje ograničenja u brzini, ali cjelokupna brzina ovisit će od napretka u ključnim područjima, naročito u dinamizaciji odnosa s Kosovom i napretkom u vladavini prava", dodao je.