Poglavlja 33 i 13
4

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Srbija je u Luksemburgu, na međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, poglavlje 33 o financijskim i budžetskim odredbama i poglavlje 13 o ribarstvu.

S dva nova poglavlja, Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena, prenose srbijanski mediji.

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović istaknula je kako je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti svojih građana i članstvu u EU.

"Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest mjeseci, tokom predsjedavanja Austrije EU-om, koja je također zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni", naglasila je ministrica.

Evropski povjerenik za proširenje Johannes Hahn istaknuo je kako je Unija ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja zapadnog Balkana, podsjetivši na strategiju proširenja, kao i na summit u Sofiji.

Ocijenio je kako je razgovarano i o tri daljnja poglavlja, no da daljnji napredak ovisi od napretka u oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa s Prištinom.

"Srbija mora da ubrza reforme u oblasti vladavine prava", zaključio je Hahn.