Regija
0

Srbija optužuje Evropljane da su kompromitirali njen ulazak u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska budućnost Srbije je "kompromitirana" otkako su neke zemlje Evropske unije priznale nezavisnost Kosova, sa žaljenjem je kazao u srijedu šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić pred tijelom Evropskog parlamenta.

"Odnosi između Srbije i nekih članica EU-a su kompromitirani i ja ne vidim kako bismo mogli da ubrzamo naš ulazak u EU", izjavio je on pred članovima parlamentarnog Odbora za vanjske poslove.

"Doveli ste nas u situaciju koja nam ne ostavlja izbor", dodao je on, iako se evropske zemlje nadaju da će se smiriti bijes Srbije, pa su u ponedjeljak naglasile kako ona ima poziv da se priključi Evropskoj uniji, javio je AFP.

"Kada je Srbijom vladao tiranin, potvrđeno je da je Kosovo dio Srbije. Tako je napisano u Rezoluciji 1244. Otišlo se i dalje. U Poglavlju VII nalazi se obaveza da sve zemlje članice UN-a poštuju granice moje zemlje", rekao je Jeremić govoreći pred vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, prenio je Tanjug.

"Sada, kada je Srbija demokratija, neke evropske zemlje spremne su priznati Kosovo kao nezavisnu državu. To u praksi znači - nismo kaznili tiranina, ali hajde sada da kaznimo demokratiju, evropsku demokratiju, a njeni građani to treba da prihvate", dodao je on.