Srbija opet protiv cijelog svijeta

F
FENA
20.11.2008. u 15:51
0
35
Srbija opet protiv cijelog svijeta
0
Srbija opet protiv cijelog svijeta
Njemačka agencija dpa u opširnom tekstu pod naslovom: "Srbija se spori s ostatkom svijeta" ocjenjuje kako se "Srbija usred mirnih vremena ponovo - gotovo kao za ratnih zbivanja 90-tih godina - zavadila s ostatkom svijeta".
Susjedne države poput Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, piše dpa, iritiraju Beograd isto tako kao Sjedinjene Države, EU i NATO, a čak se i sport koristi za liječenje frustracija. "Pokazat ćemo mi njima", navodi dpa najčešći komentar u srpskoj javnosti i medijima nakon svake pobjede neke srpske teniske zvijezde nad zapadnim sportašima na nekom važnijem turniru. S druge pak strane, stanovništvo je ogorčeno i razočarano jer Srbiju nigdje na svijetu ne tretiraju fer, ilustrirajući to naslovom beogradskog lista "Press" od srijede: "Siluju Srbiju!".

Najžešći Srbin u političkom vrhu zemlje danas je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ocjenjuje agencija.

Odnosi (Srbije) sa Sjedinjenim Državama lošiji su no ikada. Od EU Jeremić traži da prestane nametati Srbiji stalno nove uvjete za približavanje, a za Hrvatsku drži da je sama odgovorna za genocid nad Srbima, iznosi dpa podsjećajući kako je nakon što se Haški sud proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida i Srbija najavila "protutužbu" pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Što se Kosova tiče, dpa navodi kako je Vuk Jeremić ovog tjedna "potpuno nediplomatski" izjavio kako s EU više neće pregovarati oko sporne misije na Kosovu EULEX-a. Prije toga je, navodi dpa, najdraži politički štićenik i bivši učenik šefa države Borisa Tadića postigao svoj najveći uspjeh protiv Bruxellesa. Postigao je, podsjeća dpa, da opća skupština UN-a premoćnom većinom zatraži uključivanje najvišeg suda UN-a. Taj sud bi, kako želi Vuk Jeremić, trebao na odgovornost pozvati većinu država EU-a te SAD i Japan jer su priznali Kosovo.

"Ne može se raditi protiv EU, ako želiš postati njezinim članom", upozoravaju francuski i britanski diplomati Srbiju uvijek iznova, navodi dpa. Međutim, Beograd, piše agencija, na to poput mantre ponavlja da željeno članstvo u EU nema veze s drugim problematičnim pitanjima. Čak i više od toga, jer visoki političari pokušavaju uvjeriti javnost kako bi Bruxelles već potpisan SSP sa Srbijom mogao aktivirati čak i ako haški bjegunac Ratko Mladić još nije uhićen, a, kako ističe dpa, upravo je to već odavno postalo glavnim uvjetom EU.

Srbija se, kako navodi EU, među svim zemljama regije koje teže EU nalazi na posljednjem mjestu. Političari u Beogradu jednoglasno optužuju Bruxelles koji, kako tvrde, "Srbiju stalno maltretira", a činjenicu da zbog unutarnjopolitičkih sporova dijelom blokiran parlament mora usvojiti više od 40 zakona kako bi se zemlja uopće okrenula u pravcu EU, nitko niti ne spominje, ističe dpa. A pritom, kako analiziraju dobro upućeni mediji u Beogradu, srbijanski parlament bi do kraja godine mogao usvojiti eventualno još jedan jedini zakon s tog popisa.


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: