Dimitrij Rupel
0

Srbija odustala od prodaje slovenskih poduzeća

FENA
Srbija je konačno odustala od aukcije na kojoj je idućeg mjeseca namjeravala prodati 20-ak slovenskih poduzeća vrijednih nekoliko desetaka milijuna eura, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Takvu dražbu, najavljenu za ovaj mjesec, agencija za privatizaciju srbijanske vlade bila je, naime, odgodila za listopad.

Rupel je istaknuo da je primio informaciju da je agencija za privatizaciju srbijanske vlade konačno odustala od aukcije koju je planirala održati idućeg mjeseca i da je tako riješen spor jer bi prodaja tih poduzeća bila u suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji nasljednica bivše Jugoslavije.

Rupel je rekao da je za napore slovenske diplomacije u tom poslu već dobio zahvale slovenskih poduzeća, koja su vlasnici tih poduzeća u Srbiji još od vremena raspada nekadašnje države, te da će se ta problematika naći na dnevnom redu visokih predstavnika tih država u Beogradu potkraj ovog mjeseca.

Slovenija će pokušati sa Srbijom naći zajedničko tumačenje priloga G Sporazuma o sukcesiji koji se odnosi na imovinu poduzeća čije su se tvrtke, odnosno imovina, nakon raspada Jugoslavije našli u drugoj državi nasljednici, najavio je Rupel.