Božidar Đelić
0

Srbija očekuje akciju EU

FENA
Londonska štampa i dalje budno prati zbivanja u Srbiji vezana za hapšenje Radovana Karadžića, odnosno moguće daljnje poteze tamošnjih vlasti na planu jačanja saradnje s Haškim sudom.

Dopisnik Financial Timesa u Beogradu izvještava da Srbija sada, poslije hapšenja Karadžića, od Evropske unije očekuje nagradu kada je riječ o stvarima koje su za nju osjetljive na unutrašnjopolitičkom planu.

Potpredsjednik vlade Božidar Đelić izjavio je za ovaj list da je Srbija uradila sve što je bilo u njenoj moći kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze.

Od Srbije se očekivala akcija, a sada Srbija očekuje akciju od Evropske unije i Sjedinjenih Država, rekao je Đelić i dodao da je Srbija ozbiljna i kredibilna zemlja koja očekuje da ju se ozbiljno shvati u pitanjima koja su za nju važna, kao što je Kosovo.

Istovremeno, ministar za ekologiju Oliver Dulić naglasio je da će vraćanje ambasadora u zemlje članice Evropske unije koje su priznale Kosovo učvrstiti diplomatsku poziciju Beograda.

Financial Times ističe i da se za sada ne spominje vraćanje ambasadora u Washington.

Daily Telegraph piše da će povratak ambasadora u evropske prijestolnice predstavljati pravi trijumf za Bruxelles.

Taj potez također označava brzu i duboku promjenu političkog kursa Beograda, samo pet mjeseci pošto su demonstranti zapalili američku ambasadu.

Nove srpske vlasti članstvo u Evropskoj uniji postavile su kao svoj prioritet i, kako navode srpski zvaničnici, čine sve da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za učlanjenje.

No, napominje Daily Telegraph, ako Srbija želi da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji u Haag mora da izruči i Ratka Mladića, koji je, poslije hapšenja Karadžića, sada najtraženiji haški bjegunac.

Srpske službe sigurnosti, međutim, naglašavaju da će hapšenje Mladića biti daleko teže od hvatanja Karadžića i da je veliko pitanje da li će on dozvoliti da bude uhapšen živ.