Regija
0

Srbija: Nikolić vjerojatno novi šef tima za dijalog s Kosovom

FENA
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Dužnost voditelja srbijanskog tima u dijalogu između Srbije i Kosova, koju je donedavno obavljao Borislav Stefanović, ubuduće će, kako u četvrtak piše beogradski dnevnik "Press", najvjerojatnije obavljati srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

"Predsjednik Nikolić će gotovo sigurno biti novi šef pregovaračkog tima Beograda. Čeka se samo da dobije ovlaštenje vlade Srbije", rečeno je tom listu u Nikolićevom kabinetu.

Nikolić je, kako kažu iz njegova ureda, spreman razgovarati "s predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu", ali je preduvjet da prethodno bude postignut konsenzus svih relevantnih faktora u Srbiji, parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Srba sa Kosova.

Nikolić je, kako se podsjeća, najavio da će insistirati na uključivanju Ujedinjenih naroda (UN) u dijalog između Srbije i Kosova.

Dosadašnji voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović za "Press" je kazao kako "možda i nije loše rješenje" da Nikolić predvodi srbijanski pregovarački tim.

"S obzirom na to da je zahtjev međunarodne zajednice da se pregovori dignu na višu razinu, može se očekivati da glavni pregovarač bude predsjednik države. Nikolić će imati više ovlaštenja i mogućnosti za pregovore", ocijenio je Stefanović.

Dodaje se kako srbijanski premijer Ivica Dačić najvjerojatnije neće sudjelovati u dijalogu te da je u srbijanskoj vladi tom listu rečeno kako je plan da se Kosovu posveti predsjednik države, dok bi premijer više bio usmjeren na pitanja evropskih integracija te rješavanje ekonomskih i socijalnih problema.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u martu 2011. godine, nakon što je Opća skupština UN-a 9. septembra 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Evropskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unapređenju međusobnih odnosa. Posljednji, deveti krug tog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU, održan je krajem februara.

Nastavak dijaloga očekuje se u septembru.