Vuk Jeremić
0

"Srbija nikada neće priznati Kosovo!"

FENA/SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u četvrtak je, nakon izricanja mišljenja ICJ-a o legalnosti kosovske neovisnosti, izjavio kako Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova.

Jeremić je u obraćanju novinarima u Den Haagu, gdje je vodio izaslanstvo svoje zemlje, kazao kako Srbija mora nastaviti s principijelnom politikom i svojom mirnom diplomatskom i političkom borbom za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Pred nama su teški dani, pred nama su velika iskušenja, ali to nije prvi put. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost svuda na teritoriju pokrajine, od presudne je važnosti da naši građani ne nasjedaju na bilo kakve provokacije, ukoliko ih bude, i od presudne je važnosti da zadržimo staloženost, upornost i odlučnost i da u nastavku ove borbe ostanemo jedinstveni", kazao je šef srbijanske diplomacije.

Danas smo čuli samo tehničko mišljenje ICJ-a, a nismo čuli je li ko imao pravo na odcjepljenje, rekao je Jeremić, najavivši da će se prava rasprava o tome voditi u Općoj skupštini UN-a.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova teška za Srbiju i poručio da će Srbija nastaviti da brani svoj teritorijalni integritet isključivo političkim sredstvima.

"Sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i o svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu UN", rekao je Tadić na konferenciji za novinare povodom objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tadić je najavio je da će u narednim danima svi državni organi analizirati odluku Međunarodnog suda pravde, a da će za vikend izaslanici odnijeti njegovu ličnu poruku šefovima 55 država.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodnog pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je danas predsjednik ovog suda Hisashi Owada.