Vuk Jeremić
0

"Srbija nije imala izbora"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u ponedjeljak je potvrdio da je Srbija Međunarodnom sudu pravde u Den Hagu podnijela protutužbu protiv Hrvatske za genocid, te dodao kako nije imala drugog izbora.

Jeremić je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, kazao kako je Srbija učinila sve što je mogla da do takvog razvoja događaja ne dođe, ali da na drugoj strani nije imala partnera za odustajanje od tužbe.

Šef srbijanske diplomatije kazao je kako je želja Srbije da, uprkos tome što sada ulazi u novu fazu odnosa s Hrvatskom koja podrazumijeva sudski proces, s tom zemljom sarađuje na evropskim integracijama te da u regiji vlada mir i stabilnost.

Pravni zastupnici Srbije u ponedjeljak su Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) podnijeli tužbu protiv Republike Hrvatske za genocid nad Srbima tokom rata od 1991. do 1995.

Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u julu 1999., za koju se ICJ 18. novembra 2008. proglasio nadležnim.