{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija nema nikakve vlasti u slučaju "kapetana Dragana"

F
4.2.2009. u 12:19
0
5
Srbija nema nikakve vlasti u slučaju "kapetana Dragana"
0
Srbija nema nikakve vlasti u slučaju "kapetana Dragana"
Odluka australskih vlasti da svoga državljanina Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod imenom "Kapetan Dragan", izruči Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine, jedna je od tema o kojoj u srijedu pišu beogradski mediji, koji prenose da srbijanska pravosudna tijela nemaju nikakve ingerencije u tom slučaju.
Po pisanju "Blica", u srbijanskom ministarstvu pravosuđa kažu da srbijanska državna tijela nemaju ingerencije u slučaju kapetana Dragana, te da, ako se Vasiljković obrati za pomoć Srbiji, njegovim braniteljima mogu biti ustupljeni dokumenti potrebni za njegovu odbranu.

Kako navode "Večernje novosti", australski savezni sud odlučio je u utorak da nema zapreka Vasiljkovićevu izručenju Hrvatskoj. U obrazloženju presude ističe se da je sud razmotrio Vasiljkovićevu žalbu i ocijenio da nema dokaza o pristranosti u predistražnim postupcima, te da se ne može govoriti ni o tome da bi sud u Hrvatskoj eventualno mogao biti pristran.

Beogradska štampa navodi da su odvjetnici Dragana Vasiljkovića najavili žalbu na presudu australskog saveznog suda. Po pisanju australskih novina moguće je, međutim, da nove žalbe neće biti jer je Vasiljković navodno ostao bez novca, a odvjetnicima je ostao dužan 193.000 dolara. Rok podnošenja žalbe je 15 dana.

Vasiljković je bio osnivač paravojne postrojbe "Knindže", koja je tokom ratnih sukoba početkom devedesetih godina djelovala u Hrvatskoj, te je optužen da je djelovao suprotno odredbama Ženevskih konvencija, izdavao naredbe za mučenje hrvatskih vojnika i protjerivanje civila, te da je i sam sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i ubijanju zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije. Hrvatska je početkom 2006. godine za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: