Regija
0

Srbija: Nedoumica unutar vlade oko potpisivanja sporazumu s EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Već prvi dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, održanih u nedjelju, na kojima je demokrat Boris Tadić tijesno pobijedio radikala Tomislava Nikolića, pojačani su disonantni tonovi između ministara u srbijanskoj vladi glede potpisivanja ponuđenog političkog sporazuma s EU, objavljuju u utorak ujutro kao prvu vijest beogradski elektronički mediji.

Posebice se to pojačalo kada je iz Bruxellesa u vladu stigao tekst sporazuma o suradnji, te vijest da su članice EU-a istoga dana preliminarno odobrile slanje civilne misije na Kosovo koja bi trebala zamijeniti misiju UN-a.

Na najavu slanja misije, kao što se i očekivalo, oštro su reagirali ministri tzv. "narodnjačke koalicije" Velimir Ilić i Zoran Lončar, koji su medijima izjavili da bi potpisivanje političkog sporazuma značilo priznavanje neovisnog Kosova.

Iako su mediji iz Bruxellesa dobili i objavili objašnjenja da dokument o slanju misije nije nikakva formalna odluka i da predstavlja samo korak u dugačkom procesu koji će na kraju rezultirati slanjem osoblja Unije na Kosovo, ministar prosvjete iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) Zoran Lončar je izjavio "kako bi Srbija bila ta koja bi prva priznala neovisno Kosovo ako bi sada potpisala ponuđeni politički sporazum s EU".

Ministar Velimir Ilić izjavio je pak, kako prenose današnji mediji, da njegova stranka Nova Srbija, koja je dio koalicije s DSS-om, inzistira na što hitnijem zasjedanju srbijanske skupštine naglašavajući kako "nema nikakvog potpisivanja političkog sporazuma koji je EU ponudila bez prethodne odluke parlamenta".

"Zar Srbija treba prva staviti taj potpis? Došlo je do onoga na što je koalicija DSS-NS svo vrijeme upozoravala u kampanji", kazao je Ilić, dodajući kako je "sramota da Srbija slavi istovremeno kad i Priština, koja se sprema za neovisnost Kosova".

Za razliku od njih dvojice, potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Ðelić, iz Tadićeve Demokratske stranke, izjavio je, odmah po prijemu dokumenta iz EU, da je ponuđeni politički sporazum sukladan rezoluciji Skupštine o Kosovu i zato nema razloga da bilo tko osporava njegovo potpisivanje. On je naglasio da će vlada tijekom tjedna razmatrati ovaj sporazum i da vjeruje da nitko neće moći zaustaviti njegovo potpisivanje.

Dnevnik "Blic" u utorak, pod naslovom "Politički sporazum s EU test za opstanak vlade", piše kako je "većina članova vlade koju čine Demokratska stranka i G17 plus, spremna za odluku o potpisivanju političkog sporazuma s Europskom unijom, ali premijer Vojislav Koštunica ne saziva sjednicu, jer traži pravno mišljenje o tome mora li vlada dokument poslati pred parlament na ratificiranje ili izglasavanje".

"Koštunica, znajući da u vladi postoji većina za potpisivanje sporazuma, traži 'kvaku' kojom bi u skupštini sporazum bio oboren.

Ukoliko zakonodavac kaže da nije potrebno izglasavanje pred skupštinom, Koštunica će morati pristati na dogovor", kaže izvor "Blica" iz vlade.

U Demokratskoj stranci i G17 Plus smatraju da ugovor ne treba slati na potvrdu u parlament jer je riječ o prijelaznom dokumentu općeg karaktera koji ne stvara obveze za Srbiju, piše taj list.

Službenom Beogradu u ponedjeljak je dostavljen privremeni politički sporazum koji je EU ponudila Srbiji na potpisivanje i koji bi trebao biti potpisan 7. veljače u Bruxellesu. Dokument predstavlja svojevrsni okvir za politički dijalog, u kojemu se ne spominje Kosovo i njegov budući status, već obuhvaća elemente Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prije svega otvaranje dijaloga o liberalizaciji viznog režima, trgovini i suradnji u obrazovanju. Ovaj politički sporazum ponuđen je Srbiji umjesto SSP-a, za čije je potpisivanje neophodno da Srbija ispuni uvjet pune suradnje s haaškim tribunalom, odnosno izruči preostale optuženike Haaškom sudu.